training eu starters

— woensdag 7 juni 2023, 14:20 | 0 reacties, praat mee

Geen aangifte na belagen Telegraaf-journalisten tijdens inspraakavond Bloemendaal

Een still uit de Telegraaf-video over de belaging van hun journalisten tijdens een inspraakavond in Bloemendaal. De man in kwestie dreigde met juridische stappen als foto's (waarop hij niet was afgebeeld) niet werden verwijderd. Ook gaf hij de cameraman een duw. | Telegraaf

Telegraaf-journalist Niels Rigter en een cameraman zijn gisteren gehinderd in hun werk, toen ze verslag deden van een inspraakavond in Bloemendaal. Centraal stond daar de mogelijke komst van een asielcentrum, waartegen binnen Bloemendaal weerstand is. Een inspreker op de openbare vergadering eiste dat hij niet gefilmd zou worden. "Dat kon hij niet zonder schelden en bedreigen", meldt Rigter. Laatste wijziging: 7 juni 2023, 14:36

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) veroordeelt het belagen van de Telegraaf-verslaggevers. “Journalisten horen vrij en veilig hun werk te kunnen doen. Geen excuus voor belagen van de pers. Je blijft van de vrije pers af”, schrijft ze op Twitter.

Rigter sprak met bewoners, die stellen niet tegen asielzoekers te zijn, maar de opvang zou zijn bedoeld voor kinderen die zonder ouders naar Nederland zijn gereisd. “Jongeren zonder ouders… daar horen wij te veel ellende over. Er is hier niks voor ze te doen. We zijn bang dat ze gaan rondhangen”, aldus een bewoonster die niet met naam in de krant wilde.

Toen een van de insprekers doorkreeg dat de vergadering door De Telegraaf werd verslagen, kwam hij prompt en opdringerig verhaal halen bij journalist Rigter en de cameraman. De foto waar hij boos over was, was gemaakt door fotograaf Michel van Bergen, die toen de bijeenkomst al had verlaten.

“Wat hier waarschijnlijk speelde, is dat bewoners weliswaar de komst van asielzoekers willen tegenhouden, maar daar niet openlijk voor uit willen komen. In het geval van die man die de cameraman een duw gaf, speelde dat zeker, want de schermutseling begon ermee dat hij eiste dat we een foto (waarop hij niet herkenbaar op stond) van de site zouden halen”, meldt Rigter desgevraagd.

Ook werd door de boze man meteen gedreigd met advocaten.

Rigter zegt dat hij zich niet onveilig heeft gevoeld, maar dat het voor zijn collega-cameraman akeliger was: “Met een camera ben je nu eenmaal kwetsbaarder.”

Hoewel voor Rigter overeind staat dat je een journalist niet hoort te duwen, zal er geen aangifte worden gedaan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.