Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 16 mei 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Frits Baarda over de schepping van zijn boek: ‘Het idee groeide uit tot een oeverloos project’

© Katinka van Haren

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer fotograaf en journalist Frits Baarda uit Dordrecht. Hij ging langs alle bruggen van zijn stad en documenteerde dat in het boek ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’. Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven: 'Het eerst verkochte boek is mijn eerste winst.' Laatste wijziging: 17 mei 2023, 09:03

Het verhaal lag aan het einde van de straat waar ik woon, in de historische binnenstad van Dordrecht. Twee jaar lang namen werklieden er een rijksmonumentale brug onder handen. Geluiden en trillingen drongen door tot mijn werkplek, een zolderkamer. De brug lag er uit, omrijden werd dagelijkse kost.

Even verderop werd een nieuwe brug gebouwd, de Prins Clausbrug, voor hetzelfde bedrag. Samen 25 miljoen euro, oud en nieuw. Ik begon langer stil te staan bij bruggen. Ze kunnen obstakels zijn, ze verbinden ook. Maar hoe doen ze dat? Welke functie hebben ze? Hoe houden ze het land en de mensen bij elkaar? Als fotograaf en journalist, die al veertig jaar op het Eiland van Dordrecht woont, besloot ik een reis te maken. Een journalistiek avontuur dat zich afspeelt op een paar vierkante kilometer. Waar begon ik aan?

Het idee groeide uit tot een oeverloos project. Ik wilde alle bruggen zien en documenteren. Geen brug overslaan. Net als ieder mens telt elke brug mee, werd mijn motto. Zelfs de plank over een sloot heeft een functie. Waarom lig je daar, wie zet je over? Na bestudering van plattegronden trok ik langs havens, sloten, rivieren, spoorlijnen, woonerven en door natuurgebieden. Na aankomst bij een brug wachtte ik het toeval af. Passanten vertelden me hun verhaal. Over hun binding met de brug, hun dagelijkse richtpunt.

Ik besloot niet op eventueel succes van crowdfunding te wachten

Na twee jaar fietsen en wandelen telde ik 704 bruggen. Het project beantwoordde aan een latente reislust. In plaats van Afrika, waar ik regelmatig was, verzamelde ik nu verhalen op eigen grondgebied. Nieuwsgierigheid en verwondering waren nog even krachtig. Maar de vraag was wel: wie zit erop te wachten?

Ik besloot toch dat boek te maken, in eigen beheer nog wel. Eerdere boeken maakte ik met of in opdracht van uitgeverijen. Ze namen cruciale taken voor hun rekening: redactie, vormgeving, lithografie, drukken, distributie en publiciteit. Zelf doen betekent: alles organiseren. En vooral: alles eerst zelf financieren.

Ik besloot niet op eventueel succes van crowdfunding te wachten. De gemeente Dordrecht wist ik als eerste voor me te winnen. Omwonenden rond de bouwputten krijgen mijn boek cadeau, als compensatie voor de ervaren overlast. Het betekende een eerste betonlaagje van mijn financiering.

Daarna benaderde ik aannemers en bruggenbouwers. Mijn ervaring: hou het kort, kom snel ter zake. Het zijn mannen (en een enkele vrouw!) van grote getallen en snelle besluiten, niet geïnteresseerd in boeken. Bied ze duidelijke taal, een vermelding in het colofon en tien bewijsexemplaren. Vraag een realistisch bedrag en stuur erna een schriftelijke bevestiging. Aannemers kunnen gul zijn. In mijn geval kon ik er een boek met 704 bruggen mee financieren. Het eerst verkochte boek is mijn eerste winst.

 

Frits Baarda (1955) was tien jaar redacteur buitenland bij Het Vrije Volk, voordat hij voor het freelancebestaan koos. Daarin schreef en fotografeerde hij onder meer voor Straatmagazine, Trouw, Focus Magazine, Villamedia Magazine en National Geographic. Hij publiceerde een twintigtal boeken over onder meer fotografie en cultuurhistorische onderwerpen, altijd met menselijke verhalen als uitgangspunt. Zijn boek ligt op 19 mei in de boekwinkels. ‘Alle 704 bruggen van Dordrecht’. Hardcover, full color, 248 pagina’s, prijs € 25. Bestellen kan via e-mail. Meer informatie over het project.

Bekijk meer van

Frits Baarda de schepping

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.