word studentlid

— donderdag 1 augustus 2013, 08:34 | 0 reacties, praat mee

Free­lancers­­dip

Free­lancers­­dip
© Truus van Gog

Het is natuurlijk helemaal niet tof om dit hardop te zeggen, maar het is nu eenmaal niet langer te ontkennen. Ik probeerde het nog te negeren en te ontduiken, maar het was simpelweg onvermijdelijk. Eigenlijk kon je het ook al van mijlenver zien aankomen. Afgelopen twee jaren heb ik menig collega-freelancer eruit proberen te helpen en nu is de beurt aan mij. Ik zit er tot aan mijn nek in: de beruchte freelancersdip. Laatste wijziging: 13 september 2013, 17:16

De symptomen begonnen een weekje geleden: spanning in nek en schouders, gevoelens van onzekerheid, continue onrust, de concentratiespanne vergelijkbaar met die van een goudvis, een overweldigende vermoeidheid en een tergende uitzichtloosheid.

Ik heb wel een vermoeden wat de oorzaak is en ook dit is niet tof om hardop uit te spreken. Maar om een probleem bij de horens te kunnen vatten, moet je het eerst in de ogen kijken, nietwaar? Geen excuses, geen ja maren, tijd voor een confrontatie. Ik heb sinds een week te weinig werk. Daar staat het dan, zwart op wit.

Dat ik nu weinig werk heb is niet per se heel gek. Opdrachten komen en gaan, beginnen en lopen af. Er zijn er net twee afgelopen, wat betekent dat er weer nieuwe moeten komen. En werk genereren kost tijd en die tijd heb ik nu (in overvloed), dus in die zin is het allemaal best logisch. De oorzaak is bekend, maar daarmee is het probleem nog niet weg.

In deze eerste week van de dip heb ik vooral gezocht naar korte termijn­oplossingen, een soort pijnstillers. Ze verlichten de boel, maar sleutelen niet aan de bron van de aandoening: naar het strand, naar feestjes, op het terras zitten, weekendje Antwerpen. Heerlijke afleiding, maar de bijwerking is helaas dat de portemonnee snel leeg loopt.

Nu, na de eerste week probeer ik constructiever aan de slag te gaan door me te focussen op eigen projecten die ik wil opstarten, zoals m’n columnreeks, m’n stadsblog, m’n artikelideeën en m’n reisverhaalplan. Genoeg werk om enkele van de symptomen de kop in te drukken. Maar om de dip echt te overwinnen is meer nodig. Een volgende stevige klus zou het wondermiddel zijn.

Ik maak me overigens geen illusies, want na genezing is er helaas nog altijd een kans op een terugval. Een economische crisis, een concurrentieoverschot of andere kleine tegenslagen kunnen je in no time terug de put in draaien. Het enige wat echt helpt tegen de freelancersdip: niet freelancen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.