e learning nvj

— woensdag 21 januari 2015, 11:20 | 1 reactie, praat mee

Charlie Hebdo krijgt een quotum

Mark Koster is graag onder vrienden. Elke maand verslaat hij voor Villamedia een journalistieke bijeenkomst. Op 19 januari was hij bij het debat ´Voor & Na Charlie' in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. 'De term "thee drinken" werd ook weer afgestoft.'

Een avond die had moeten uitmonden in een pittig gesprek over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting ontaardde in een gedateerde discussie over de kansen voor allochtonen op de mediamarkt.

Het woord quotum viel (journalistenprof Jeroen Smit was voor).

Het woord ‘halve burger’ echode door de zaal (zo voelde Farid Azarkan van de Samenwerkende Marokkanen zich). 

De term ‘thee drinken’ werd ook weer afgestoft (door Inge Brakman, oud-chef commissariaat van de media).

Ex-Journaal-baas Hans Laroes hield een pleidooi voor ‘slow journalistiek’ om het ‘24 uurs-nieuwsmonster’ te verslaan. En zo ging het voort.

Op zo’n moment is er ook altijd één rebel in de zaal die repressief tolerant zijn zegje mag doen. Dit keer was dat School voor Journalistiek docent Remko van Broekhoven, die een ‘anti-policor’ verhaal afstak dat zó voorspelbaar was dat je je afvroeg of dergelijke betogen zelf niet politiek correct zijn geworden.

Gelukkig was er Kamran Ullah, Telegraaf tv-chef met Pakistaanse roots. Ullah riep op te stoppen met zwart-wit denken. ‘Geen allochtonen in de media? De talkshowkoning van Nederland is Humberto Tan!’

En gelukkig was er ook PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing die even buiten de journalistenbubbel trad en opmerkte dat ze bij een bezoek aan een gesegregeerde VMBO-school tegenover een stotterende jongen stond die haar om één ding smeekte: ‘Voordat ik weet wat ik wil zeggen, zou ik graag eerst woorden kennen om iets te kunnen zeggen.’ Die kwam aan. De zaal had de hele avond uitgeblonken in het omgekeerde: woorden uitspreken die niets te betekenen hadden.

Bekijk meer van

Charlie Hebdo

Praat mee

1 reactie

Jacqueline Wesselius, 22 januari 2015, 20:30

Mooi stukje. Ga zo door, zou ik zeggen… ;-)

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.