— donderdag 17 juli 2014, 11:35 | 1 reactie, praat mee

Volksknarren zoeken naar buitenechtelijk kind

Mark Koster is, met fotograaf Mark van den Brink, graag onder vrienden. Elke maand verslaat hij voor Villamedia een journalistieke borrel. Woensdag 16 juli was hij met ‘de Volksknarren’ te gast in het nieuwe Volkshotel, gevestigd in het voormalige Volkskrant gebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam. Laatste wijziging: 18 juli 2014, 12:05

‘80 procent van de Volkskrant-redacteuren stemde PSP. Je had nog een paar PvdA’ers en iets meer CPN’ers. En altijd één CDA’er op de redactie. Men verdacht roemrucht sportverslaggever Ben de Graaf ervan dat te zijn’, zegt Maurits Schmidt op de zevende verdieping van het oude Volkskrant gebouw dat tegenwoordig dienst doet als dakterras van een hipsterhotel. De voormalige Volkskrant verslaggever heeft een fles rode wijn binnen handbereik. ‘Zei jij nou u tegen mij? In al die jaren dat ik bij de Volkskrant werkte is mij dat nog nooit overkomen.’

De tijden veranderen, maar bij de Volksknar, de reünistenvereniging van oud-Volkskrant medewerkers, niet. Hier heersen the sixties. Hier bruist het van senior activisme tegen onrecht en verdrukking. ‘Er is niks links meer aan de Volkskrant’, bijt Victor Lebesque, de man die altijd als de rechtse bal van de krant werd beschouwd. ‘En nu ben ik het linkse geweten’, zegt de jurist die in zijn junior-jaren nog geacht werd jasje dasje ten burelen te verschijnen.

Ach ja. Links, rechts. Rood, wit.

Je kunt veel over die Volksknarren zeggen, maar niet dat ze niet excentriek waren. Het moet wat zijn geweest aan de Wibautstraat bij ‘voorheen de Papenbode’. Het was de tijd dat collega’s buitenechtelijk te keer gingen op een redactie zonder airconditioning en elke avond dronken in Café Hesp klaagden over de hoofdredactie. Het was de tijd dat er nog geen papadagen waren en er kranten werden gemaakt die zoveel bijlages bevatten dat de postbodes een hernia kregen bij het bezorgen.

Jacques de Jong, hoofdredacteur van reünistenblad de Volksknar, probeert vanavond nog eenmaal te achterhalen wie er een buitenechtelijk kind heeft verwekt op die bank in de televisiekamer.

Oud-verslaggeefster Erna van den Berg had daar een paar valse toespelingen op gemaakt in haar liber amicorum over haar jaren aan de Wibautstraat. Niemand stak zijn vinger op, en ook Van den Berg, aanwezig met haar zoon (‘ik moest mijn moeder vaak uit Hesp halen en bevrijden uit de armen van mannen’), wilde geen namen noemen.

Was het misschien oud-hoofdredacteur Pieter Broertjes zelf die ooit de verhalen verspreidde over huwelijkse ontrouw op de redactie? ‘Over hem gaan weer hele andere verhalen’, zegt Van den Berg met een peuk in haar hand en een glas alcoholica binnen handbereik. Uitkijkend over de Amstel, droomt De Jong: ‘Dat we het allemaal hebben overleefd.’

Bekijk meer van

Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jacqueline Wesselius, 17 juli 2014, 14:12

Nou zeg. Zó erg was het nou ook weer niet. Ze hebben je lekker in de maling lopen nemen. En wat Erna en Maurits vertellen moet je helemaal met een pond zout nemen. ;-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.