persveilig seminar

— dinsdag 20 februari 2018, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Freelancers boos om oprekken betaaltermijn Pijper Media

Flickr CC BY-SA 2.0 / CafeCredit.com

Freelance journalisten die werkzaam zijn voor Pijper Media zijn niet blij met een wijziging in de inkoopvoorwaarden van de uitgeverij. Waar Pijper in haar oude voorwaarden beloofde rekeningen van zelfstandigen dertig dagen na factuurdatum te voldoen, is die betaaltermijn in de nieuwe inkoopvoorwaarden verlegd naar 'het einde van de maand volgende op de maand van publicatie'. Laatste wijziging: 20 februari 2018, 11:03

Hoewel de inkoopvoorwaarden volgens de website van Pijper Media in december 2016 voor het laatst zijn gewijzigd, stelt een groep van zo’n twintig boze freelancers waar Villamedia mee sprak dat de wijziging pas afgelopen december is doorgevoerd. Tot eind vorig jaar werd bij opdrachtbevestigingen nog verwezen naar de oude leveringsvoorwaarden, waar gesproken wordt over een betaaltermijn van dertig dagen.

De meesten van de klagende freelancers willen anoniem blijven, uit angst hun klussen te verliezen. “Pijper was altijd een goede betaler. Het is pas een paar maanden mis”, stelt een van hen, die ook bij Pijper Media te kennen heeft gegeven niet blij te zijn met de nieuwe betalingsregeling. “Toen deze nieuwe voorwaarden bekend werden heb ik aangegeven dat ik drie opdrachten wilde terugtrekken. De redactie van Grazia heeft toen, om me tegemoet te komen, als tijdelijke oplossing twee orders op een eerder nummer ingeboekt. Daarvan is er al eentje weer twee weken te laat. Pijper betaalt steeds in plukjes. Aan betalingstermijnen houden ze zich niet.”

Breder probleem
De betaaltermijn van Pijper Media kan in de praktijk in strijd zijn met de wet, vooral wanneer er artikelen geleverd worden die een tijdje op de plank blijven liggen. Volgens de wet heeft Pijper Media na levering 30 dagen de tijd om een artikel te accepteren. De leverancier – de journalist – kan daarna factureren. Die factuur moet binnen de wettelijke termijn van 30 dagen zijn betaald. Dat is dus na facturatie, niet na publicatie.

Een langere betaaltermijn afspreken, tot maximaal 60 dagen na facturatie, mag overigens wel volgens de wet. Wil zo’n afspraak rechtsgeldig zijn, dan moet deze expliciet zijn opgenomen in de opdrachtovereenkomst. Een langere betaaltermijn alleen noemen in algemene voorwaarden is niet voldoende om ze rechtsgeldig te maken.

“Pijper Media heeft zich aan de wet te houden”, stelt Rosa Garçia Lopez, secretaris Zelfstandigen bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten desgevraagd. “Media moeten freelancers binnen 30 dagen laten weten of ze een artikel publiceren. Is dat het geval, dan kan de freelancer factureren. De NVJ zal Pijper Media hier aan herinneren. Helaas beperkt dit probleem zich niet tot Pijper Media. De NVJ zal een brede campagne gaan voeren voor betaling binnen 30 dagen na inlevering van het werk.”

Pijper Media heeft niet gereageerd op vragen van Villamedia over de kwestie.

Bekijk meer van

Pijper Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.