website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De drie p’s

Julia Conemans — Geplaatst in freelance op vrijdag 15 februari 2013, 15:13

Columns ‘Hollen en stil staan he?’
‘Ja, het is hollen en stil staan.’
‘En nu? Hollen of stilstaan?’
‘Nu vooral hollen. Of sprinten eigenlijk. Jij?’
‘Ja, ook, sprinten. Of hordelopen eigenlijk.’
‘Ah, te druk?’
‘Ach, te? Er zitten 168 uren in een week, daarvan kan ik er best 60 werken.’

Dit was ongeveer het gesprek dat ik laatst met mijn oude schoolvriendin aan de keukentafel had. Ik ken haar al 22 jaar. We hielpen elkaar in onze vroege tienerjaren met de voorbereiding van balletexamens, later overhoorden we elkaar voor SO’s Latijn, en nog later hielpen we elkaar om onze passies, in haar geval zingen, in mijn geval schrijven en dansen, niet uit het oog te verliezen. Ook nu, na al die jaren, kan ze me nog altijd helpen met de dagelijkse kwesties. De kwestie in dit geval: te veel werk. Na een jaar op alles ‘ja’ zeggen, is het best lastig om ‘nee’ te zeggen. Ik wist bij God niet waar ik moest beginnen. Gelukkig wist m’n vriendinnetje het wel. Als zangeres kent ze het reilen en zeilen van het freelance bestaan.

‘Ken je het principe van de drie p’s?, vroeg ze. ‘Alle opdrachten moet je controleren op de p’s. Als een klus niet aan minstens twee van die drie voldoet, moet je ’m weigeren.’ Die p’s, die staan dus voor plezier, pieken en prestige. Dat maakt het allemaal meteen een stuk overzichtelijker. Maar, er zijn natuurlijk wel een paar haken en ogen, die ik gelukkig meteen met haar kon bespreken. Het eerste component, plezier, is namelijk veelvuldig aanwezig in onze beroepen. Maar in combinatie met het tweede component, wordt het ineens een ontzettend schaars goed. En die derde p, prestige. Die is vooral heel moeilijk te herkennen. De eerste graadmeter om die p te determineren, is de vraag wat voor toevoeging de klus voor je curriculum vitae is. De volgende vraag is of er een interessant netwerk rondloopt, de derde is of er mogelijk een meer uitdagende vervolgklus aan vastzit. Aspecten dus die je niet altijd van tevoren in kan schatten.

Een voorbeeld uit de zangpraktijk: het bekende kerstrepertoire zingen bij een receptie waar mensen door je muziek heen babbelen, is niet per se heel plezierig. Wel levert het best wat pieken op. De gastvrouw heeft toevallig heel wat prominenten uit het vak in haar netwerk. Dat is two out of three, dus doen!

Onbetaald bloggen voor een of andere knullige site, kan natuurlijk heel leuk zijn. Maar de p’s geven de doorslag­gevende factor. Geen prestige, geen pieken, niet doen! Kranten bezorgen als je journalist wil worden? Geen baan waar ik blij van zou worden, geen groeikansen, en verdient ook niet al te veel. Drie x geen p = niet doen. Zo gemakkelijk is het dus.

Over twee maanden kan ik het p-stappenplan goed gebruiken om wat vrije tijd te creëren en daarna zijn er hele andere p’s die voorrang hebben. Die van pyjama, pantoffels en vroegtijdig pensioen.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.