— dinsdag 15 oktober 2019, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Fréderike Geerdink: westerse media vallen in frame Turkse president

© AFP

Volgens journaliste Fréderike Geerdink vallen westerse media toch vrij gemakkelijk in het 'frame' van de Turkse president Erdogan dat hij een bufferzone wil tegen de terroristen van de PKK en de YPG.

Dat zegt ze in een interview met het AD. Geerdink is expert als het gaat over het Koerdisch vraagstuk, de PKK en Turkije. Jarenlang leefde ze als journalist in het Koerdische deel van Turkije. Afgelopen zomer was ze nog in het Syrische gebied, waar Turkije is binnengevallen.

“Het lijkt me toch wel relevant dat Turkije vanuit dit gebied nog nooit is aangevallen. De Koerden vormen daar geen militaire bedreiging. En de YPG (een Syrisch-Koerdische strijdgroep -red.) is ook geen onderdeel van de PKK. Erdogan beheerst het spel, maar het is wel een vuil spel over de rug van onschuldige burgers daar.”

Volgens Geerdink is Erdogan helemaal niet bang voor terreur vanuit het gebied, maar is hij bang voor de ideologie van de Koerden en de YPG. “Turkije is een nationalistische staat. De Koerden streven naar een eigen democratisch systeem. Ze willen zelfbeschikking, maar niet in een eigen natie met landsgrenzen. Het is een beweging die juist radicaal tegen staatsgrenzen is.”

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.