word studentlid

— vrijdag 12 februari 2021, 09:25 | 2 reacties, praat mee

Frederik vindt in ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ de verkeerde dader

Tienduizenden ouders zitten in de problemen omdat ze door de overheid onterecht als fraudeur zijn bestempeld. Het is de Toeslagenaffaire gaan heten. Komt dat door een falend systeem of door falende mensen? En misschien ook een beetje door journalisten met een tunnelvisie. Jesse Frederik, journalist bij De Correspondent, schreef er het boek ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ over en komt uit bij het falende systeem.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Sjors van Beek, 13 februari 2021, 12:52

Ik heb Frederiks boek (nog) niet gelezen. Maar op basis van deze recensie zeg ik: je moet maar durven, om uitgerekend Pieter Klein nu als een soort ‘dader’ aan te gaan wijzen. Who the hell denkt Jesse Frederik dat hij is?

Jaap van Ede, 14 februari 2021, 16:15

Ik heb het boek ook besproken en ben een stuk positiever, hoewel ik het ook eens ben met een deel van de hier gegeven kritiek.
In ‘Zo hadden we het niet bedoeld’ concludeert Jesse Frederik, dat de toeslagenaffaire te wijten is aan systeemfalen. Een verfrissende boodschap, maar hij lijkt zich soms in bochten te wringen om de goede intenties van álle betrokkenen aan te tonen. Dat hoeft niet, want een systeem kan óók aanzetten tot verkeerd gedrag!
Functioneerde de belastingdienst, inclusief alle betrokken bewindspersonen, ministeries en de Tweede Kamer, maar als een (Lean) bedrijf. Een bedrijf dat de klant centraal stelt, en dat problemen omarmt, en vervolgens analyseert en oplost! Dus geen jump-to-conclusions, óók niet vanuit de Tweede Kamer, en dus ook geen overhaaste nieuwe en gestapelde wetgeving, die complexiteit toevoegt.
Hieronder een link naar mijn boekbespreking met ook aandacht voor de controverse tussen onderzoeksjournalisten, én mijn eigen visie als vakjournalist (bedijfs)procesverbetering op de toeslagenaffaire.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.