e learning nvj

— dinsdag 11 oktober 2016, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Franse tv-zender TV5Monde bijna verwoest door Russische hack

© EPA

De grootschalige hack die vorig jaar het Franse TV5Monde uit de lucht haalde betekende bijna het einde voor de tv-zender. Dat zei Yves Bigot, directeur van de wereldwijd beschikbare Franstalige zender, in een interview met de BBC.

In eerste instantie leek het er op dat een groep gelieerd aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) achter de hack zat. Maar uit onderzoek zou nu blijken dat Russische hackers de echte daders waren. Ze gebruikten IS om hun sporen te verhullen.

De hackers hadden corrupte software geplaatst die zich razendsnel door door de systemen van TV5Monde verspreidde. Volgens Bigot was het een kwestie van uren voordat er niets meer te redden zou zijn. Dat de schade niet groter was, was te danken aan het feit dat er net een team technici aan het werk waren omdat er een nieuw kanaal was gelanceerd. Een techneut kon achterhalen welke machine werd aangevallen en kon deze loskoppelen van het internet waardoor de aanval stopte.

De cyberaanval kostte TV5Monde vijf miljoen euro in een jaar tijd. In komende jaren betaalt de zender zo’n drie miljoen per jaar extra voor sterkere beveiligingsmaatregelen.

Bekijk meer van

TV5Monde Frankrijk

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.