training eu starters

— dinsdag 5 maart 2019, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Elkaars beste vrienden: Fox News en Donald Trump

Speech van Donald Trump te zien op tv in kantoor van Fox News - © Peter Foley / EPA

Onafhankelijkheid is een groot goed, maar het goed bekeken Amerikaanse kabelnetwerk Fox News en de Amerikaanse president Trump zijn elkaars beste vrienden geworden in de afgelopen jaren. Laatste wijziging: 5 maart 2019, 08:16

In een longread onderzocht The New Yorker de rol van Fox News, de contacten met het Witte Huis en de invloed van beiden, ook op elkaar.

Het tijdschrift keek onder andere naar recente aanstellingen van Fox-medewerkers in het kabinet Trump en beschrijft de invloed van die oud-Fox medewerkers op de president. Het afgelopen jaar zijn zeker drie Fox-medewerkers overgestapt naar het Witte Huis en andersom zijn er zeker vijf medewerkers van het Witte huis in dienst gekomen bij Fox, of geven advies op de zender.

Volgens The New Yorker heeft niets de samenwerking tussen Fox en Trump meer geformaliseerd dan de benoeming in juli 2018 van Bill Shine, de voormalige topman van Fox News, als directeur communicatie en adjunct-stafchef bij het Witte Huis. Volgens The Hollywood Reporter heeft Shine zelfs geld ontvangen van Fox tijdens zijn werk in het Witte Huis. Het zou gaan om een ontslagvergoeding en nog een bonus die hij ook dit jaar nog ontvangt. in december hebben vier Democraten nog een brief gestuurd naar het Witte Huis met het verzoek te bewijzen dat er geen ethische regels worden geschonden en er geen belangenconflicten zijn.

Volgens bronnen bekend bij The New Yorker is er ook rechtstreeks contact tussen de Amerikaanse president en oprichter van Fox News, de mediatycoon Rupert Murdoch. 

Het tijdschrift heeft ook interviews gehouden met oud-medewerkers van Fox en zij stellen allemaal dat de invloed van Fox News enorm groot is en dat de werkwijze van het netwerk sterk is veranderd: er is geen greintje afstand meer. Joe Peyronnin, professor journalistiek aan de universiteit van New York en oud-directeur van Fox News midden jaren negentig: “Ik heb nog nooit zoiets gezien. Het is alsof de president zijn eigen persorganisatie had. Het is niet gezond.”

Nicole Hemmer, assistent-professor aan de Universiteit van Virginia en auteur van ‘Messengers of the Right’: een geschiedenis van de invloed van conservatieve media op de Amerikaanse politiek, zegt over Fox News dat “het dicht in de buurt komt van het hebben van staatstelevisie”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.