— donderdag 20 december 2018, 16:15 | 1 reactie, praat mee

Fotojournalisten dreigen het werk neer te leggen

Foto; ANP

Fotojournalisten willen 25 januari actievoeren als de prijzen voor nieuwsfoto’s niet stijgen. Dat kondigt de beroepsorganisatie van fotojournalisten, NVJ/NVF, aan in een mail aan de leden en zes mediabedrijven. Tot 11 januari krijgen de zes media-organisaties de kans in gesprek te gaan over een aantal eisen van de NVF. Laatste wijziging: 20 december 2018, 16:18

De eisen zijn gericht aan De Persgroep (onder meer Volkskrant, Trouw), persbureau ANP/HH, TMG (de Telegraaf), NDC (Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant), SPN (Plus Magazine) en MHL (De Limburger).

Het zal voor het eerst zijn dat fotojournalisten collectief het werk dreigen neer te leggen, zegt NVF-secretaris Rosa García López. ‘Journalisten schrijven en fotograferen misstanden, maar zijn terughoudend om voor hun eigen sores op te komen.’

De NVF-leden krijgen als het zover komt een vergoeding van 95 euro per dag uit de stakingskas.

In een brief aan de uitgevers maakt de NVJ donderdag melding van online tarieven van 15 euro bij De Persgroep en 20 euro bij TMG. ‘Media kennen geen waarde meer toe aan fotojournalistiek en betalen dumpprijzen. Als media al geen waarde hechten aan fotojournalistiek, wie dan wel?’, aldus de NVJ.

Daarom zijn er drie eisen: De tarieven te indexeren met 14% (inflatiecorrectie vanaf 2010), online tarieven gelijk te stellen aan print tarieven en zeggenschap over auteursrechten. Indien de mediaorganisaties niet uiterlijk 11 januari in gesprek willen gaan over deze eisen, dan volgt een actietraject.

De acties gaan alleen door als er minimaal 200 fotojournalisten deelnemen, aldus de NVJ/NVF aan de leden. ‘Spoor collega’s daarom aan om mee te doen met de acties. Vergeet niet dat de tarieven niet vanzelf omhoog gaan. Daar moet je voor opstaan samen met andere collega’s’.

De gelijktrekking is nodig om de fotojournalistiek “toekomstbestendig” te maken, zegt García López. ‘De media gaan binnen vijf tot tien jaar allemaal over op online. Maar als de online tarieven zo laag blijven, dan is het over. Dan kan niemand meer leven van fotojournalistiek.’

Bekijk meer van

NRC ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Stam F E, 13 januari 2019, 22:45

Welke aangeschreven mediabedrijven hebben voor 12 januari 2019 op de brief schriftelijk inhoudelijk gereageerd en hebben een voorstel gedaan om tot een bedoeld overleg voor 18 januari 2019.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.