training eu starters

— woensdag 29 juni 2022, 17:40 | 0 reacties, praat mee

Fotojournalist hoort 12 jaar en tbs eisen na ‘wildwestschietpartij’

© ANP/Robin Utrecht

Tegen de schutter van de ‘wildwestschietpartij’ in Dordrecht, de 39-jarige fotojournalist Niels W. heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag twaalf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist. Bij het incident op 25 augustus 2021 werden twee agenten en een omstander geraakt. Twee handhavers en een burger ontkwamen bij de kogelregen. Laatste wijziging: 30 juni 2022, 12:56

De verwarde W. pakte bij het incident in de De La Reystraat het dienstwapen af van een agent. De politie was vlak ervoor afgekomen op een overlastmelding, waarbij de W. tegen auto’s trapte in de buurt. De Dordtenaar bleek onder invloed van drank en drugs.

Nadat W. in de auto was gaan zitten van een Poolse omstander, wilde een jonge agent hem hier uittrekken. In zijn val wist de Dordtenaar zijn dienstwapen te pakken en schoot hier mee in het rond. De agent werd geraakt, net als zijn oudere collega die nog wel terugvuurde op de schutter.

De Pool kreeg eveneens een kogel in zijn rug en raakte hierdoor bijna volledig verlamd. Doordat twee kogels niet zijn teruggevonden, is niet volledig duidelijk uit welk wapen de Pool werd geraakt. Het slachtoffer eiste desondanks 280.000 euro schadevergoeding van W. “Het maakt niet zoveel uit uit welk wapen de kogel kwam. Zonder het handelen van W. zou de schade helemaal niet zijn ingetreden’’, zei diens advocaat.

In zijn slachtofferverklaring vertelde de man, die in een rolstoel zit, dat “een kogel een einde maakte aan zijn leven”. “Het leven dat ik tot toe had. Een onbezorgd leven. Nu leef ik met een continue grauwsluier. Alles wat het leven de moeite waard maakt, is mij ontnomen door een kogel.”

Deskundigen stelden bij persfotograaf W., die onder andere voor ANP en Hollandse Hoogte foto’s heeft gemaakt, ‘een psychotische stoornis vast als gevolg van alcohol- en drugsgebruik en een ernstig verstoorde realiteitszin’. Daardoor leed de depressieve W. aan hallucinaties. De onderzoekers adviseerden om W. tbs met voorwaarden op te leggen.

Omdat bij deze maatregel vijf jaar de maximale celstraf is, legde het OM dit advies naast zich neer. Volgens de officier van justitie was bij zes pogingen doodslag een hogere celstraf gepast. Hij eiste twaalf jaar cel én tbs met dwangverpleging voor behandeling van de stoornis en verslavingsproblematiek bij W.

De rechtbank doet op 12 juli uitspraak.

Bekijk meer van

Dordrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.