word actief nvj klein

— vrijdag 3 juli 2015, 11:09 | 0 reacties, praat mee

Foo Fighters eisen exploitatierecht van fotografen

De Foo Fighters treden op in Washington en de Amerikaanse Washington Citypaper wilde daar graag foto's van hebben. Maar de band gaf de freelance fotograaf een contract dat om het bot te zeggen "zuigt", aldus de krant in een uitleg waarom ze afzien van het maken van foto's tijdens het concert. Laatste wijziging: 9 juli 2015, 11:05

Als ze het contract hadden ondertekend, kreeg de band het recht om de foto’s die in de krant zouden verschijnen vooraf goed te keuren. Ook mochten de foto’s maar voor één artikel worden gebruikt en de auteursrechten komen bij de band te liggen. De Foo Fighters mogen de foto’s verder exploiteren zonder enige goedkeuring, vergoeding of tegenprestatie voor de fotograaf.

“Exploitatie van fotografen”, aldus de Washington Citypaper: ‘Als een streaming muziekdienst probeert muziek van de band gratis te gebruiken dan zouden ze dat niet goedkeuren, maar het is oké voor de band om het creatieve werk van de fotograaf te gebruiken in de toekomstige marketingplannen van de band of de beelden te verkopen via de site’.

In een gesprek met het management van de band werd gezegd dat deze contracten ‘standaard’ zijn en dat ze ‘de band moeten beschermen’. Niet waar, aldus de krant: zelfs een band als de Rolling Stones vraagt niet om de overdracht van exploitatierechten.

En dat is de reden waarom de krant het contract niet ondertekent. De Washington Citypaper roept nu bezoekers van het concert op om foto’s in te sturen. Ze wijzen op de ironie dat er duizenden camera’s in handen van het publiek zullen zijn - iets dat de band en het management niet kan tegenhouden of controleren.

De krant betaalt het publiek als een foto volgende week de gedrukte editie haalt. “En we zullen niet vragen dat je de auteursrechten overhandigt”, aldus de Washington Citypaper.

Bekijk meer van

Recht Foo Fighters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.