PersVeilig

— donderdag 22 januari 2015, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Schilder schuldig aan plagiaat persfoto

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is verheugd over de uitkomst van een juridisch conflict tussen persfotografe Katrijn Van Giel en schilder Luc Tuymans. Die laatste baseerde een werk (uit 2011) op een foto van Van Giel uit 2010, zonder de fotografe om toestemming te vragen. Tuymans verkocht het portret 'A Belgian Politician' aan een Amerikaanse verzamelaar. Voor de rechtbank verweerde hij zich dat het om een parodie zou gaan, maar dat excuus werd door de rechtbank verworpen, meldt het Nieuwsblad. De rechtbank legde een dwangsom van een half miljoen euro op, om te voorkomen dat Tuymans opnieuw werken op Van Giels foto baseert. Tuymans gaat tegen de uitspraak - in eerste aanleg - in beroep. "Het is jammer dat kunstenaar Tuymans, nochtans niet onbekend met noch ongevoelig voor het auteursrecht, niet vooraf aan Katrijn Van Giel de toestemming heeft gevraagd om haar beeld te mogen gebruiken als basis voor eigen werk. Eveneens is te betreuren dat de schilder niet tot een passende vergoeding voor het gebruik van de foto is gekomen", stelt het VVJ-bestuur. Laatste wijziging: 22 januari 2015, 10:18

Bekijk meer van

Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.