basis naar compleet

— woensdag 4 september 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

FotoDNA: hoe breng je iemand onherkenbaar in beeld

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer Rob Voss over ‘onherkenbaar’ fotograferen. Laatste wijziging: 5 september 2019, 13:14

‘De man in de gewatteerde jas vond het allemaal best. Ik toonde hem de foto en hij knikte. De andere taakstraffer op de foto vroeg of ik even inzoomde op zijn hoofd. Hij was gerustgesteld. Voor alle zekerheid heb ik dat stukje hoofd later toch nog even geblurd. Je weet maar nooit’, zegt freelance fotograaf Rob Voss. Voor een zomerserie van acht afleveringen in dagblad de Stentor volgt rechtbankcolumnist Ronald Kamps een aantal mensen met een taakstraf. Voss maakt de foto’s bij die stukken.
 
Voss: ‘De mannen op deze foto maken deel uit van een groepje van vier. Onder toeziend oog van werkmeester Joop zijn ze hier aan het schoffelen op Het Hooge Land, een opvangplek voor dak-en thuislozen in Beekbergen. Ze hebben net de koffie op als ik me meldt op de werk­locatie. Ik geef ze een hand en maak een praatje. Collega Kamps, die er al uren is, heeft ze verteld dat er een fotograaf komt, en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, ze komen niet herkenbaar in beeld. Dat mogen ze zelf checken op mijn schermpje. 

De mannen heb ik zo neergezet dat hun gezicht schuil gaat ­achter een dikke tak

Eén man heeft er geen zin in en blijft liever buiten beeld. Een ander zit onder de tattoos. Het is onmogelijk hem ‘onherkenbaar’ te fotograferen, dus dan maar liever niet. De twee mannen die overblijven heb ik zo neergezet dat hun gezicht schuil gaat achter een dikke tak. De sfeer is relaxed. Ze lachen wat, mompelen iets over beroemd worden en doen of ze lekker bezig zijn. Ik draai om ze heen en maak ongeveer vijftien foto’s.

Een vooropgezet plan voor een foto-serie als deze is geen goed idee. Liever bekijk ik ter plekke hoe ik de onherkenbaarheid zal vormgeven. Je wordt vanzelf vindingrijk en ja, je moet ook een beetje geluk hebben. Bijvoorbeeld bij die aflevering over het werk op een innamepunt voor tweedehands goederen in Apeldoorn. Ik steek mijn hand in een doos vol boeken en trek een flut romannetje tevoorschijn. “Op Heterdaad Betrapt” staat er op de kaft. (Bekijk deze foto in de foto-carrousel, links bovenin, red.) Nou, mooier kan niet. Boek voor het gezicht en klaar!’

De foto met de taakstraffers stond zaterdag 10 augustus in De Stentor.

Bekijk meer van

Rob Voss De Stentor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.