basis naar compleet

— woensdag 17 september 2014, 17:01 | 0 reacties, praat mee

Redactie Stentor steunt hoofdredacteur

Een nipte meerderheid van de redactie van de Stentor wil dat Alex Engbers aanblijft als hoofdredacteur. De redactieraad is opgestapt, nadat eerder bekend werd dat Wegener van Engbers af wil. Zij voelt zich onvoldoende gesteund. Dat zijn de uitkomsten van een ingelaste plenaire redactievergadering. Op de agenda stond de stand van zaken wat betreft de benoeming van de nieuwe hoofdredacteur. De benoemingscommissie - met daarin twee leden van de redactie, uitgever Susan Duinhoven van de krant en directeur Peter Stadhouders (HR & Transitie) - vindt unaniem dat Engbers ongeschikt is om de krant in nood naar het digitale tijdperk te leiden. De redactieraad volgt dat advies. Laatste wijziging: 18 september 2014, 11:54

Een groot deel van de journalisten is het daar niet mee eens. Zij vinden dat het advies op gespannen voet staat met de steunbetuiging aan het adres van Engbers een week geleden tijdens een plenaire redactievergadering. 38 Aanwezigen stemden vanochtend voor het aanblijven van Engbers. Het aantal tegenstemmers bedroeg 32. Verder waren er vier stemonthoudingen.

Daarop stelde de redactieraad de vertrouwensvraag. Zes op de tien journalisten spraken hun steun uit voor de raad. “Dat vonden wij te weinig”, zegt de inmiddels ex-voorzitter Nicolai Lensen. De redactiecommissie vormt nu tevens de interim redactieraad. Die gaat overleg voeren met de NVJ over de ontstane situatie.

De grote vraag op de redactie is wat de Wegener-top gaat doen. Bekrachtigt die het inmiddels verstuurde advies van de commissie, of volgt die de redactie? In het eerste geval wordt Engbers alsnog ontslag aangezegd en start deel twee van de procedure; het werven van een nieuwe hoofdredacteur.

“Dan telt het proces alleen maar verliezers”, aldus Lensen. “Dan zitten we zonder hoofdredacteur en met een redactie die verdeeld is.”

Peter Stadhouders kan nog niet reageren wat de uitkomst van de plenaire vergadering betekent voor het benoemingsproces. Hij zat de hele dag in overleg.

De tekst van de motie, ingediend door Dick Laning, luidde als volgt:

De plenaire redactievergadering van de Stentor, bijeen op 17 september te Deventer, stelt vast dat het advies van de selectie en benoemingscommissie voor de invulling van de functie van hoofdredacteur plus op gespannen voet staat met de uitspraak van de plenaire redactievergadering van 9 september jl te Deventer. Daarin heeft de redactie in meerderheid steun aan en vertrouwen uitgesproken in huidig en beoogd hoofdredacteur Alex Engbers.

De plenaire van 17 september accepteert het advies van de selectie en benoemingscommissie niet. De plenaire verzoekt de uitgever van De Stentor dringend om het advies van de commissie niet op te volgen en alsnog over te gaan tot de benoeming van Alex Engbers als hoofdredacteur plus van De Stentor.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.