e learning nvj

— dinsdag 28 januari 2020, 16:30 | 0 reacties, praat mee

Raad tikt De Stentor op de vingers voor volledige naamsvermelding in drugsverhaal Lowlands

Festivalgangers op de eerste dag van Lowlands, editie 2019 | Ferdy Damman / ANP

De Raad voor de Journalistiek heeft dagblad De Stentor op de vingers getikt over een journalistiek onzorgvuldige houding tegenover bezoekers van Lowlands, die werden opgevoerd in een stuk over drugsgebruik op het muziekfestival. Laatste wijziging: 28 januari 2020, 16:34

In het kort daarop ook online gepubliceerde stuk werden zij met volledige naam en woonplaats opgevoerd. Verzoeken van klagers om minstens te worden geanonimiseerd werden door De Stentor geweigerd.

“Met het gepubliceerd houden van die achternamen wordt de privacy van klagers verder aangetast dan in het kader van de berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is”, oordeelt de Raad, die in het midden laat of de klagers aanvankelijk misschien toestemming hebben gegeven voor publicatie van hun achternaam.

“De standpunten van partijen daarover [staan] lijnrecht tegenover elkaar en de Raad niet kan vaststellen welk standpunt juist is”, aldus de uitspraak. De klagers zeggen in eerste instantie enkel hun voornaam te hebben gegeven, maar dat journalist Stefan Keukenkamp expliciet om hun achternaam vroeg om te kunnen bijhouden wie welke uitspraken had gedaan. Als ze wisten dat ze met voor- én achternaam in het artikel zouden verschijnen, zouden ze die niet hebben gegeven, aldus de klagers.

Keukenkamp zegt bij de Raad “met open vizier te werk te zijn gegaan”, waarbij het altijd duidelijk was dat het om een kranteninterview ging. Hij wilde juist geen anoniem verhaal maken, maar een waar bezoekers in figureerden die geen bezwaar hadden tegen vermelding van hun naam en eventueel publicatie van hun foto. De klagers hebben geposeerd voor een foto en hebben volgens Keukenkamp in hun gesprek nergens meegedeeld dat ze niet met hun volledige naam in de krant wilden. De klagers hebben zelfs hun namen voor Keukenkamp gespeld, aldus De Stentor.

Keukenkamp en zijn werkgever stellen verder niet verantwoordelijk te zijn voor de vindbaarheid van het artikel via Google.

De Raad stelt dat, toen er een verwijderingsverzoek kwam met uiteindelijk het voorstel dan minstens de achternamen te verwijderen, de krant alsnog had moeten afwegen of het gepubliceerd houden de achternamen nog wel in verhouding stond met de privacybelangen van de klagers.

“Die afweging had moeten leiden tot het oordeel dat met het gepubliceerd houden van de achternamen van klagers hun privacy verder wordt aangetast dan in het kader van de berichtgeving redelijkerwijs noodzakelijk is. Enerzijds worden klagers in verband gebracht met strafbare feiten, terwijl zij door de combinatie van gegevens die in het artikel zijn vermeld min of meer algemeen herkenbaar zijn. Anderzijds kunnen de achternamen van klagers verwijderd worden zonder dat dit afbreuk doet aan de inhoud, nieuwswaarde en betrouwbaarheid van de (gearchiveerde) berichtgeving”, oordeelt de Raad.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.