Jodal

— donderdag 15 april 2021, 17:19 | 0 reacties, praat mee

Foto met coronaknuffel wint World Press Photo of the Year 2021

De winnaars van de World Press Photo Contest 2021 zijn bekendgemaakt. De belangrijkste prijs, die van World Press Photo of the Year 2021, ging naar de Deense fotograaf Mads Nissen voor zijn foto: The first embrace. Laatste wijziging: 16 april 2021, 09:22

In maart vorig jaar sloten verzorgingstehuizen in Brazilië hun deuren voor bezoekers. In de zomer werd op steeds meer plekken het ‘knuffelgordijn’ gebruikt, een groot stuk doorzichtig plastic, zodat bewoners toch fysiek contact konden hebben. De foto laat Rosa zien die na vijf maanden voor het eerst weer een knuffel kreeg van haar verzorger Adriana door middel van het knuffelgordijn.

Het is de tweede keer dat de fotograaf de prijs wint. In 2015 ging hij er ook met de winst vandoor met een intieme foto van een Russisch homostel.

De Italiaanse fotograaf Antonio Faccilongo ging er vandoor met de World Press Photo Story of the Year met de fotoserie Habibi. Hij portretteerde Palestijnse families die slachtoffer zijn van het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden:

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest won een eerste prijs in de categorie Nature, Stories. Hij kreeg de prijs voor een serie die hij voor National Geographic maakte over Ollie en Dollie, twee duiven die bevriend raakten met zijn gezin gedurende de eerste Nederlandse lockdown.

Maar liefst 4315 fotografen zonden werk in, in totaal bijna 75.000 foto’s. Naast de twee hoofdcategorieën zijn de winnaars in acht subcategorieën bekendgemaakt: Contemporary Issues, General News, Environment, Long-Term Projects, Nature, Spot News, Sports en Portraits. Alle winnaars en hun producties zijn hier te vinden.

Reconstructing Seven Days of Protests in Minneapolis After George Floyd’s Death, van Holly Bailey/The Washington Post en Matt Daniels, Amelia Wattenberger/The Pudding, won de 2021 Digital Storytelling Contest. Het project won al in de categorie Interactive. Het is een reconstructie van zeven dagen van protesten in Minneapolis, die plaatsvonden nadat een politieagent George Floyd ombracht. Daarnaast werden de winnaars in de categorie Long en Short bekendgemaakt. De winnaars en hun producties zijn hier te vinden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.