— donderdag 12 februari 2015, 13:23 | 0 reacties, praat mee

World Press Photo naar Mads Nissen

De Deense fotograaf Mads Nissen heeft de World Press Photo 2014 gewonnen met een intieme foto van een Russisch homostel. De situatie voor homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders is de laatste jaren in Rusland, mede dankzij nieuwe restrictieve wetgeving, er ernstig op achteruit gegaan. Er waren dit jaar bijna 98.000 inzendingen van bijna 5700 fotografen uit 131 landen. De jury constateerde bij veel potentiële inzendingen problemen met manipulatie, maar spreekt niet van kwade opzet. Nissen, in dienst bij het Deense dagblad Politiken, raakte volgens de jury - dit jaar onder leiding van hoofd fotografie bij de New York Times Michele McNally - een bijzondere snaar: het is een intiem moment, maar spreekt over een wereldwijd probleem. "We zochten een beeld dat ook morgen nog van belang is, niet enkel vandaag", aldus jurylid Pamela Chen. Jurylid Alessia Glaviano stelt dat de foto van Nissen gaat over liefde al wereldfenomeen: "Het zendt een sterk signaal naar de wereld, niet enkel over homoseksualiteit maar over gelijke rechten, over geslacht, over een witte of zwarte huid hebben - over alle zaken die minderheden treffen."

Directeur Lars Boering van World Press Photo stelt dat er dit jaar bijzonder is gelet op de aanlevering van originele camerabestanden. In het verleden was er discussie dat bepaalde foto’s aanpassingen hadden ondergaan of zelfs uit samenstellingen van meerdere beelden bestonden.

Aanpassingen zijn onder regels van World Press Photo niet toegestaan, herhaalt Boering. “Dit jaar was de jury teleurgesteld over de slordige manier waarop sommige fotografen met nabewerking omgingen. Als materiaal was verwijderd of toegevoegd en het beeld daardoor inhoudelijk wijzigde, werden foto’s geweigerd.” Boering stelt dat er geen reden bestaat om aan bewuste misleiding te denken, maar onafhankelijke experts die World Press Photo inschakelde, constateerden in veel bestanden significante afwijkingen.

“Sommige fotografen kunnen blijkbaar de verleiding niet weerstaan om hun beelden esthetisch te verfraaien door elementen weg te poetsen of zo overdreven met kleur- en lichtbalans te schuiven dat het een fundamentele verandering van het originele beeld betekent”, aldus Boering. Uiteindelijk werd zo’n twintig procent van de inzendingen om deze redenen afgewezen.

World Press Photo wil daarom dit komend jaar de discussie (blijven) aanjagen over wat acceptabel is. De organisatie wil duidelijke standaarden helpen vaststellen wat acceptabel is, om de kwaliteit van fotojournalistiek (en de World Press Photo-wedstrijd zelf) zo hoog mogelijk te houden.

- Profiel Mads Nissen
- 2015 Photo Contest

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.