word studentlid

— donderdag 20 april 2023, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf Evgeniy Maloletka wint World Press Photo of the Year 2023

Met de foto van een zwangere vrouw die op een brancard wordt afgevoerd na een Russische beschieting op een kraamkliniek in de Oekraïense stad Mariupol heeft de Oekraïense fotograaf Evgeniy Maloletka de World Press Photo of the Year 2023 gewonnen. Laatste wijziging: 20 april 2023, 17:02

Maloletka deed op 9 maart verslag van het beleg van Mariupol tijdens de Russische invasie van Oekraïne. Zowel moeder als kind overleefden het niet. Nadat de baby dood werd doodgeboren overleed de 32-jarige Iryna Kalinina een half uur later.

“Confronterend”, noemt de jury de foto. “Met deze foto weet Maloletka het menselijk leed als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne in één aangrijpend beeld te vangen.”

Van die aanval op de kraamkliniek verschenen nog meer beelden. Onder andere van een hoogzwangere vrouw in een wit met zwarte stippenpyjama. Rusland beweerde later dat er geen aanval was geweest en dat er ook geen zwangere vrouwen zouden zijn geweest. Dat zouden acteurs zijn geweest.

De Armeense fotograaf Anush Babajanyan wint de World Press Photo Longterm Project met haar project over hoe Centraal-Aziatische landen als Kirgizië en Tadzjikistan kampen met watertekorten die niet alleen klimatologische oorzaken hebben, maar sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie ook geopolitieke.

De prijs voor ‘Story of the Year’ gaat naar de reportage van de Deense fotograaf Mads Nissen, die de erbarmelijke leefomstandigheden in Afghanistan fotografeerde.

En de World Press Photo Open Format Award gaat naar de Egyptenaar Mohamed Mahdy, die een veelomvattend en divers beeld schetst van een bedreigde vissersgemeenschap aan een kanaal in Alexandrië.

Er waren dit jaar meer dan 60.000 inzendingen door 3.752 fotografen uit meer dan 127 landen. De regionale winnaars waren eind maart al bekendgemaakt. Kijk hier voor alle winnaars.

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.