website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Foto DNA: koning door de knieën

Theo Audenaerd — Geplaatst op maandag 5 november 2018, 14:00

© Robin Utrecht | ANP

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, oud-beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Deze keer: Willem-Alexander ontmoet the Queen, en Robin Utrecht was erbij.

‘Ik ben niet meer in dienst bij het ANP, maar cover nog wel altijd het koninklijk huis voor hen’, zegt freelance fotograaf Robin Utrecht, die op 23 oktober naar Engeland toog om het tweedaags staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar vast te leggen.

‘Er waren drie persvakken bij de Horse Guards Parade waar de begroeting met the Queen zou plaatsvinden. Vooraf had ik op internet bekeken hoe zo’n begroeting in zijn werk gaat. Zo wist ik waar ik de meeste kans op vrij zicht had. Liefst zag ik de trap van opzij. Dat leek mij het mooiste beeld opleveren. De Engelsen hadden alles super strak geregeld. Strenger dan elders, naar mijn idee. Dus het was ook een kwestie van geluk dat ik precies daar werd neergezet waar ik wilde.

Stipt twee uur voor aanvang meldde ik mij voor een laatste security-check en dan begint het lange wachten. Twee uren waarin je niets kunt doen.

Koningin Elizabeth verschijnt als eerste bij de trap. Ze is kleiner dan ik dacht. De auto met de Oranjes en Charles en Camilla komt eraan. Naast me krijgt de enige Engelse fotograaf in mijn vak ruzie met een Nederlandse tv-ploeg. Er wordt over en weer gescholden. Veel aandacht kan ik daar niet aan geven, want ik moet geconcentreerd blijven. Onze koning komt de trap op en moet diep door de knieën om Elizabeth te begroeten met een zoen. Mijn camera jaagt er twaalf beelden per seconde doorheen. Even hapert hij om de eerste beelden weg te schrijven en dan weer door. Precies een minuut duurt het ceremonieel.

Alles voltrekt zich in stilte. Ook in het persvak wordt niet gepraat.

Na het spelen van de volks­liederen en nog wat handen schudden vertrekt het hele perscircus naar Westminster ­Abbey. In de bus daarheen maak ik alvast een ruwe selectie. Meteen erna zie ik kans veertig beelden te bewerken en te versturen.

Dat ik goed werk afleverde, blijkt een dag later wel uit de vele plaatsingen. Vrijwel alle bladen in Nederland geven de voorkeur aan mijn foto’s boven die van Reuters en AP. Dat voelt goed.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.