— maandag 16 juni 2014, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Foto DNA

© Marc Driessen

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Deze keer: de schoonmaker van Marc Driessen.

Eén persoon duikt weg zodra hij de fotograaf in de smiezen krijgt. Verder reageert niemand als Marc Driessen achterwaarts lopend door het gangpad van de trein foto’s maakt van een schoonmaker die na een staking van ongeveer een maand weer doet wat hij geacht wordt te doen: rotzooi van reizigers opruimen. Driessen is hier in opdracht van fotobureau Hollandse Hoogte dat sinds januari de nieuws­fotografie voor De Persdienst van de Wegener-kranten voor zijn rekening neemt.

De fotograaf treft vrijdagmiddag 30 mei op perron 1 van Amsterdam CS een aantal schoonmakers dat zojuist weer aan het werk is gegaan. Geen van hen wil op de foto, behalve deze ene man. Gewapend met een lege vuilniszak stapt hij in de trein die enkele minuten later richting Hoofddorp zal vertrekken. Ze moeten snel zijn.

Nee, Driessen heeft de passagiers niet om toestemming gevraagd, daar is de tijd te kort voor, en nee, hij heeft ze ook niet gewaarschuwd: ‘Ik ben eigenlijk geen echte nieuwsfotograaf, ik kijk meer als een straatfotograaf, ik wil iets goeds maken en vind het belangrijk dat mensen spontaan reageren.’ De vrouw rechts in beeld lijkt geen moeite te hebben met de ‘overvaltechniek’ van de fotograaf.  Met haar blik, haar kapsel en vreemde stand van de linkerhand geeft ze zonder het te weten iets extra’s aan de foto.

Vijf foto’s gaan richting Hollandse Hoogte. Deze, die paginabreed in Brabants Dagblad van zaterdag 31 mei stond, en die waarschijnlijk in alle Wegener krant is gebruikt, is niet Driessens favoriet van die dag. ‘Mijn beste foto maakte ik bij het instappen: terwijl de schoonmaker een prullen­bak leeg gooit in zijn vuilniszak, komt een meisje met een fiets de trein in. Ze kijkt enigszins geschrokken. Een sterker beeld dan de foto die geplaatst is, maar ik ben niet ontevreden.’

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.