training eu starters

— woensdag 23 maart 2016, 16:20 | 0 reacties, praat mee

Forse schadevergoeding InBev voor schenden auteursrecht

Vincent Mentzel

Bierbrouwer InBev moet fotograaf Vincent Mentzel een schadevergoeding van 40.000 euro betalen vanwege een auteursrechtenschending. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald. InBev had zonder toestemming een foto van Mentzel bewerkt en voor commercieel gebruik aangeboden aan horecagelegenheden. Laatste wijziging: 24 maart 2016, 13:28

Op de oorspronkelijke foto uit 1969 (die boven dit artikel prijkt) zijn voetbalsupporters te zien, waarvan er één een flesje Oranjeboom in de hand heeft. Bij de gewijzigde foto is dat flesje vervangen door een flesje Jupiler, een bier dat wordt gebrouwen door InBev. Eerdere pogingen de zaak onderling op te lossen mislukten.

Saillant detail in de zaak is dat InBev in 2012 een licentie voor het gebruik van de foto kocht. Afgesproken werd dat InBev de foto eenmalig mocht vergroten en mocht ophangen op kantoor, waar een beperkt publiek de foto te zien zou krijgen. Ook werd afgesproken dat de foto niet mocht worden gewijzigd en dat InBev een boete van drie maal het licentietarief zou worden opgelegd als de afspraken werden geschonden.

Mentzel ontdekte begin 2015 dat InBev zich niet aan de afspraken hield, toen hij de aangepaste foto in een Amsterdamse horecagelegenheid tegen het lijf liep. De foto was door de marketingafdeling van InBev aan het café gestuurd. De foto werd in totaal op acht plekken ontdekt, waaronder in café‘s, op websites en op menukaarten. Per oneigenlijk gebruik kende de rechtbank in Amsterdam 3300 euro schadevergoeding toe. Het aanbrengen van wijzigingen in de foto leverde nog eens 1700 euro schadevergoeding op.

De totale schadevergoeding is vooralsnog slechts een voorschot, blijkt uit het vonnis. InBev moet van de rechter binnen veertien dagen na de uitspraak een lijst samenstellen met namen aan wie de foto is aangeboden en door wie deze is gebruikt.

Bekijk meer van

Vincent Mentzel Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.