website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Forse schadevergoeding InBev voor schenden auteursrecht

Nick Kivits — Geplaatst in Recht op woensdag 23 maart 2016, 16:20

Vincent Mentzel

Vincent Mentzel

Nieuws

Bierbrouwer InBev moet fotograaf Vincent Mentzel een schadevergoeding van 40.000 euro betalen vanwege een auteursrechtenschending. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bepaald. InBev had zonder toestemming een foto van Mentzel bewerkt en voor commercieel gebruik aangeboden aan horecagelegenheden.

Op de oorspronkelijke foto uit 1969 (die boven dit artikel prijkt) zijn voetbalsupporters te zien, waarvan er één een flesje Oranjeboom in de hand heeft. Bij de gewijzigde foto is dat flesje vervangen door een flesje Jupiler, een bier dat wordt gebrouwen door InBev. Eerdere pogingen de zaak onderling op te lossen mislukten.

Saillant detail in de zaak is dat InBev in 2012 een licentie voor het gebruik van de foto kocht. Afgesproken werd dat InBev de foto eenmalig mocht vergroten en mocht ophangen op kantoor, waar een beperkt publiek de foto te zien zou krijgen. Ook werd afgesproken dat de foto niet mocht worden gewijzigd en dat InBev een boete van drie maal het licentietarief zou worden opgelegd als de afspraken werden geschonden.

Mentzel ontdekte begin 2015 dat InBev zich niet aan de afspraken hield, toen hij de aangepaste foto in een Amsterdamse horecagelegenheid tegen het lijf liep. De foto was door de marketingafdeling van InBev aan het café gestuurd. De foto werd in totaal op acht plekken ontdekt, waaronder in café‘s, op websites en op menukaarten. Per oneigenlijk gebruik kende de rechtbank in Amsterdam 3300 euro schadevergoeding toe. Het aanbrengen van wijzigingen in de foto leverde nog eens 1700 euro schadevergoeding op.

De totale schadevergoeding is vooralsnog slechts een voorschot, blijkt uit het vonnis. InBev moet van de rechter binnen veertien dagen na de uitspraak een lijst samenstellen met namen aan wie de foto is aangeboden en door wie deze is gebruikt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.