FIN legt klacht neer bij RvdJ over ‘Onze jongens op Java’ van Coen Verbraak

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) een klacht ingediend over de BNNVARA-documentaire Onze jongens op Java. Volgens FIN-voorzitter Hans Moll is de stap onvermijdelijk, omdat BNNVARA weigert feitelijke onjuistheden uit de vierdelige reeks te rectificeren.
Onze jongens op Java is gemaakt door journalist en historicus Coen Verbraak. In de vierdelige documentaire doen Indië-veteranen die de ‘politionele acties’ van 1945 tot 1949 overleefden hun verhaal. De documentaire stelt dat ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6.000 Nederlandse militairen tussen 1945 en 1949 om het leven zijn gekomen. Volgens FIN gaat de programmamaker dan voorbij aan de tienduizenden Nederlanders, die gedurende dezelfde periode slachtoffer werden van Indonesiërs.
De ombudsman van de NPO besloot eerder deze maand dat er geen aanleiding was om BNNVARA op te roepen tot rectificatie. “Na onderzoek blijkt dat er nog altijd veel onduidelijk is over slachtofferaantallen, maar dat de in de serie gebruikte cijfers in lijn zijn met de laatste stand van historisch onderzoek,” zo stelde Margot Smit.
“Helaas blijkt BNNVARA noch de NPO zich in de materie te hebben verdiept”, aldus FIN-voorzitter Hans Moll. “FIN kan daarom niet anders dan de klacht extern voorleggen.” Meer bij FIN
Lees ook:
Coen Verbraak vindt verwijt Federatie Indische Nederlanders ‘onzinnig’ (20 december 2019)
Praat mee