— donderdag 30 januari 2020, 14:32 | 0 reacties, praat mee

FIN legt klacht neer bij RvdJ over ‘Onze jongens op Java’ van Coen Verbraak

Java in 1947 - © LVD / ANP

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) heeft bij de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) een klacht ingediend over de BNNVARA-documentaire Onze jongens op Java. Volgens FIN-voorzitter Hans Moll is de stap onvermijdelijk, omdat BNNVARA weigert feitelijke onjuistheden uit de vierdelige reeks te rectificeren.

Onze jongens op Java is gemaakt door journalist en historicus Coen Verbraak. In de vierdelige documentaire doen Indië-veteranen die de ‘politionele acties’ van 1945 tot 1949 overleefden hun verhaal. De documentaire stelt dat ruim 100.000 Indonesiërs en meer dan 6.000 Nederlandse militairen tussen 1945 en 1949 om het leven zijn gekomen. Volgens FIN gaat de programmamaker dan voorbij aan de tienduizenden Nederlanders, die gedurende dezelfde periode slachtoffer werden van Indonesiërs.

De ombudsman van de NPO besloot eerder deze maand dat er geen aanleiding was om BNNVARA op te roepen tot rectificatie. “Na onderzoek blijkt dat er nog altijd veel onduidelijk is over slachtofferaantallen, maar dat de in de serie gebruikte cijfers in lijn zijn met de laatste stand van historisch onderzoek,” zo stelde Margot Smit.

“Helaas blijkt BNNVARA noch de NPO zich in de materie te hebben verdiept”, aldus FIN-voorzitter Hans Moll. “FIN kan daarom niet anders dan de klacht extern voorleggen.” Meer bij FIN

Lees ook:
Coen Verbraak vindt verwijt Federatie Indische Nederlanders ‘onzinnig’ (20 december 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.