Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 13 februari 2018, 13:52 | 0 reacties, praat mee

Film The Post is ‘een ode aan ouderwetse journalistiek’

‘Nieuws is de eerste ruwe schets van de geschiedenis’, zegt Washington Post-uitgever Katharine Graham (Meryl Streep) tegen Ben Bradley (Tom Hanks) tegen het einde van Steven Spielbergs nieuwste film ‘The Post’. Ze citeert een uitspraak van haar echtgenoot Phil Graham, die de krant bezat maar in 1963 zelfmoord pleegde. Door deze tragische speling van het lot kwam Graham aan het hoofd van de krant te staan. Laatste wijziging: 29 januari 2019, 12:14

‘The Post’ bevat een paar schrijnende scènes van bestuurskamers vol neerbuigende mannen die Graham daarom niet serieus nemen. Die zijlijn leidt gelukkig niet bijzonder af van de hoofdmoot van het verhaal: de publicatie van de Pentagon Papers. Deze documenten, die eerst aan The New York Times en later ook aan The Washington Post werden gelekt, toonden onder meer aan hoe de oorlog in Vietnam in Amerikaanse overheidskringen al vrij vroeg als verloren werd beschouwd, maar werd voortgezet uit vrees voor gezichtsverlies.

Spielberg vond het verhaal belangrijk genoeg om het werk aan science-fictionfilm Ready Player One op te schorten en The Post in sneltreinvaart te filmen. Met het tempo zit het in de film ook goed: er wordt uiteindelijk weinig tijd vergooid aan ‘Graham versus het patriarchaat’. Die worsteling tonen heeft wel degelijk een functie: Graham zette met de keuze te publiceren haar familiefortuin en bedrijf op het spel, iets waar de bestuursleden haar gretig aan herinneren.

De juridische druk vanuit de regering Nixon was enorm.  Argumenten die toen tegen publicatie in stelling werden gebracht, zoals schade aan het landsbelang of hoogverraad, klinken niet anders dan die tegen berichtgeving over gelekte diplomatieke telegrammen (2010) of afluisterwoede van de Amerikaanse inlichtingendiensten (2013). 

De vijandige houding van de president tegenover de pers, door Spielberg fraai gevisualiseerd met Nixons eigen woorden, is ook een niet te missen parallel met het huidige Amerika. Voor journalisten is The Post een feest der herkenning, van de sfeer op redacties tot het koortsachtige besef een scoop in handen te hebben.

Het is ook een ode aan ouderwetse journalistiek. Spielberg doelt dan expliciet niet op het gebrek aan computers op de bureaus, het gebruik van landlijntelefoons en het (overigens goddelijk in beeld gebrachte) drukproces - maar misstanden aan de orde brengen, ongeacht (on)besproken loyaliteiten of een ronduit vijandige politiek. Nieuws brengen, opdat het de geschiedenis waardig is, kortom.

ThePost

The Post [118 minuten] draait nu in Nederlandse bioscopen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.