training eu starters

— vrijdag 6 december 2013, 09:08 | 0 reacties, praat mee

5 x Fotofolio, Nederlandse tijdschrift­fotografie

Veertig jaar lang glorieerde fotografie in Nederlandse tijdschriften. Fotografen, schrijvers en art directors werkten aan het einde van de vorige eeuw met ruime budgetten en in volle vrijheid voor bladen als Avenue, Elegance en Playboy. Het was een tijd dat internet nog niet bestond. Adverteerders waren gul. Het ‘betere’ tijdschrift was het podium voor de fine fleur van de fotografie en groeide uit tot spraakmakende cultuur. Laatste wijziging: 21 maart 2014, 12:29

De uitgave ‘Nederlandse tijdschriftfotografie, 5x fotofolio’ is een eer­betoon aan vijf meesters van toen, al ontbreken er ook namen zoals Ed van der Elsken. De cassette met vijf fotoboeken bevat werk van C. Barton van Flymen, Bart van Leeuwen, Boudewijn Neuteboom, Bart Nieuwenhuijs en Peter van der Velde. Ze bestrijken het visuele domein dat de zelfbewuste Nederlander destijds liet dromen van een nog beter en rijker bestaan: mode, reizen, film, kookkunst, interieur, sport, glamour en naakt. De fotografen zagen de wereld als hun studio. Hun werk was alleen in tijdschriften te vinden, met Avenue als kroonjuweel, omdat musea en kunstbeurzen hun neus ophaalden voor fotografie en magazines voor dagbladen nog toekomstmuziek waren.

Het is alsof de fotografie van toen heeft liggen rijpen en nu pas op haar waarde kan worden geschat. De cassette is tot de nok gevuld met series en reportages die de spreekwoordelijke tand des tijds met gemak hebben doorstaan. Zoveel moois zit er in de fotodoos, maar hoogtepunten zijn de pure, journalistieke reportage uit Washington van Barton van Flymen en de onovertroffen filmische modeserie Punto e basta! van Bart van Leeuwen. Hij voegt passie toe aan kledingstukken. Gedurfd en vernieuwend is de geënsceneerde reclamefotografie van pionier Boudewijn Neuteboom en grenzeloos de veelzijdigheid van Bart Nieuwenhuijs. Collega Peter van der Velde neemt de kijker mee naar het geheimzinnige Birma en Siberië, streken waar in die tijd geen westerling kwam. Zijn foto’s hebben een dromerige allure, geheel passend bij Avenue, maar de tijd heeft die sfeer niet aangetast.

Art director Hans van Blommestein heeft de foto’s opnieuw gerangschikt en de beste geplaatst in een comfortabele Avenue-setting. Schrijvers en journalisten die toentertijd meereisden, onder wie Jan Brokken, Jan Cremer en Mart Smeets, halen warme herinneringen op aan de nooit meer herhaalde journalistieke expedities. Covers en oorspronkelijke tijdschriftpagina’s larderen de breed uitgemeten foto’s en geven ze de juiste context.

Fotografie genoot tussen de jaren ‘60 en ‘90 aanzien en daar hoorde een ruimhartige presentatie bij.

5 x Fotofolio is schitterende foto-geschiedenis.

Nederlandse tijdschriftfotografie, 5x Fotofolio, C. Barton van Flymen, Bart van Leeuwen, Boudewijn Neuteboom, Bart Nieuwenhuijs en Peter van der Velde, uitgeverij Lecturis, ISBN 9789462260115, prijs € 99,50, na 31 december 2013 € 125,00.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.