training eu starters

— woensdag 9 februari 2022, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen: nieuwe aanklacht tegen Rappler in de maak

Rappler-hoofdredacteur Maria Ressa | Francis R. Malasic / EPA

In de Filipijnen heeft een overheidsinstantie die communistische activiteiten in het land opspoort stappen aangekondigd tegen nieuwsplatform Rappler. Het platformvan Nobelprijs-winnaar Maria Ressa zou desinformatie verspreiden en de nationale veiligheid schaden, stelt het National Task Force to End Local Communist Armed Conflict (NTF-ELCAC). Laatste wijziging: 23 februari 2022, 11:14

In de Filipijnen is het communistische Nationale Democratische Front actief. In 2008 kwam dat nog tot bloedige gevechten met het Filipijnse leger. In 2016 werd een staakt-het-vuren bereikt.

NTF-ELCAC houdt voor de Filipijnse overheid een vinger aan de pols over communistische activiteiten. Facebook huurt Rappler en platform Vera Files in als Facebook-factcheckers. Rappler legde in dat kader uitspraken van een woordvoerster van NTF-ELCAC langs de meetlat.

Rappler kwalificeerde haar uitspraken over een kleine linkse politieke partij Makabayang als onwaar. De woordvoerster in kwestie, Lorraine Marie T. Badoy, had gesteld dat zij in contact staan met communistische guerilla’s. Rappler zou volgens Badoy de “immense toegekende status” (van factchecker, red.) hebben misbruikt om de nationale veiligheid te schaden.

Rappler zelf zegt nog geen officiële klacht te hebben ontvangen. Het platform, dat diverse misstanden en corruptie aan het licht bracht, ligt al jaren onder vuur van de regering Duterte. Hoofdredacteur Ressa zag diverse rechtszaken wegen smaad aangebracht en het platform wordt onder meer van belastingontduiking en buitenlandse invloed beschuldigd.

De belaagde Ressa won de afgelopen jaren diverse internationale prijzen voor haar heldhaftige standvastigheid. In oktober vorig jaar won Ressa - samen met de Russische journalist Dmitry Muratov - de Nobelprijs voor de Vrede. Ze droeg hem op aan alle journalisten ter wereld.

In maart 2021 ontving Ressa de Four Freedoms Award voor haar inzet voor de vrijheid van meningsuiting.

Bekijk meer van

Rappler Maria Ressa Filipijnen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.