training eu starters

— woensdag 18 januari 2023, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Rappler-oprichter Maria Ressa vrijgesproken: geen belastingontduiking

Maria Ressa in 2021 - © Aaron Favilla

De Filipijnse journalist en Nobelprijswinnaar Maria Ressa heeft zich niet schuldig gemaakt aan belastingontduiking. Dat heeft een Filipijnse rechter woensdag bepaald. Ressa moest zich bij de rechter verantwoorden na aantijgingen van Bureau of Internal Revenue, het Filipijnse equivalent van de Belastingdienst. Laatste wijziging: 18 januari 2023, 10:54

In een reactie noemt Rappler, het nieuwsplatform dat Ressa mede oprichtte, de aantijgingen ‘zwak’ en ‘niet gestoeld op feiten’. Had de rechtbank anders beslist, dan zou dat volgens Rappler verstrekkende gevolgen hebben gehad voor de vrije pers, aldus The Guardian.

Doorzetten
De belastingzaak is niet de enige rechtszaak die tegen Ressa werd aangespannen. Al sinds 2018 worden met regelmaat rechtszaken aangespannen tegen de journalist, die in 2021 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg en die wordt gezien als het gezicht van de vrije pers in de Filipijnen. Rappler ondervind zo veel tegenwerking. De nieuwssite bericht vaak kritisch over machtsmisbruik door de regering Duterte.

Er lopen momenteel nog drie andere rechtszaken tegen Ressa en Rappler. Het gaat om nog een belastingzaak die openbare aanklagers bij een andere rechtbank hebben aangespannen, een beroep bij het Hooggerechtshof tegen een veroordeling voor smaad en een beroep tegen een bevel om Rappler gedongen te sluiten.

‘We blijven doorgaan’, reageerde Ressa woensdag na de uitspraak. ‘Je bereid je bij een zaak als deze voor op het slechtst mogelijke scenario. En dan is het een kwestie van doorzetten.’ Ressa is momenteel op borgtocht vrij, nadat ze in 2020 veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van zes jaar voor smaad.

Bekijk meer van

Rappler Maria Ressa Filipijnen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.