banner festival 23

— donderdag 19 mei 2016, 11:29 | 8 reacties, praat mee

Ferdinandusse bekent nu: ik schreef de brieven

Dus toch! Het is Rinus Ferdinandusse! We hadden al een vermoeden, maar hij heeft nu openlijk bekend. Op die typische ironische Ferdinandusse toon, dàt wel. Laatste wijziging: 19 mei 2016, 13:29

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid Dolf Rogmans. Ook lid worden?

’Oh, dat wist je niet? Nou, ik heb ze allemaal geschreven. 40, 50. Hoeveel waren het er?’, sprak hij met een glimlach.

Openbaarde de oud-Vrij Nederland hoofdredacteur hiermee dat hij de anonieme auteur was van de haatbrieven die voor een redactionele Koude Oorlog zorgde op de burelen van Vrij Nederland, dat ooit veel gelezen clubblad voor progressief Nederland?

De hoofdredacteur zou, zo is de verdenking al bijna drie decennia, valse epistels hebben geschreven aan redactieleden die kritiek hadden op de leiding.

Hoewel de affaire dateert van ver voor de Val van de Muur, kunnen we deze episode gerust beschouwen als een eerste teken van de totale onttakeling van het Vrij Nederland Rijk. Na de brievenaffaire werd eigenlijk alles anders en niet per se beter bij VN. John Jansen van Galen heeft de succesjaren van het tijdschrift geboekstaafd: ‘De Gouden Jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland’.

In een zaaltje in het Persmuseum had het Ajax van de journalistiek zich verzameld om nog eenmaal die gloed te voelen van al die onthullingen van Rudie van Meurs, de interviews van Bibeb en die sociaalkritische reportages in de kleurenbijlages van Gerard van Westerloo.

Wie het boek leest, treft ego’s aan die groter zijn dan Ronaldo en Poetin samen. Vrij Nederland was de zon waar het heelal omheen draaide en Ferdinandusse was de Darth Vader die alles naar zijn hand zette. Dat er elke week nog een blad verscheen met daarin jaloersmakend goede journalistiek is misschien nog wel het grootste wonder van die gouden tijd.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

wies jansen, 19 mei 2016, 16:12

Wat is dit nu?
Je activeert je account, maar krijgt niets te lezen als weer opnieuwde vraag om de exclusieve toegang te activeren en dat blijft maar doorgaan….

Rudie van Meurs, 19 mei 2016, 21:12

Wat onuitstaanbaar, niets deugt als je wilt inloggen, rvm

Luuk Obbink, 19 mei 2016, 21:30

Het lukt mij ook niet om de rest te lezen, vanmiddag niet en nu ook niet.

IJsbrand, 19 mei 2016, 23:18

Klopt. Werkt bij mij ook niet.

Mireille Sampimon, 20 mei 2016, 06:51

Gelukkig! Het ligt niet aan mij! Ik ben ingelogd, maar krijg nog steeds geen volledig artikel te zien. Kan de webmaster aub wakker worden?

Dolf Rogmans, 20 mei 2016, 10:33

@ allen, jullie inlogproblemen zijn opgelost.

Fred Eckhardt, 20 mei 2016, 14:12

Mooi dat het mij nog steeds niet lukt.

J.C. Roodenburg, 21 mei 2016, 14:28

Het verhaal lezen is (was) voor mij geen punt. Aardige ironie van Ferdinandusse. Ik (als voorzitter van de ondernemingsraad van Het Vrije Volk) ben ooit (in 1990) nog samen met redactieraadslid Cees van Zweden naar Amsterdam afgereisd om een gesprek te hebben met het linkse redactiecollectief om eventueel in de Weekeditie van Het Vrije Volk samen te werken met VN. De toenmalige leiding van HVV stimuleerde ons, maar zei al dat het een onbegonnen zaak was. Wat een arrogantie destijds van de VN-redactie! Na afloop - we werden als bedelaars ontvangen terwijl wij al bijna alles wilden weggeven - hebben we een grote pils genomen op een terras in Amsterdam. Daarna kreeg de geschiedenis zijn loop met HVV…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.