— maandag 4 september 2023, 16:45 | 0 reacties, praat mee

Femke Halsema: Nepnieuws komt voort uit diepe angst en wantrouwen

© ANP / Mischa Schoemaker

De gevestigde orde voedt zelf het wantrouwen dat sommige mensen hebben. Dat zegt Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. "Alternatieve feiten en het dedain voor experts zijn niet uit de lucht komen vallen", stelde Halsema maandag bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit van Amsterdam. Ook zei ze dat nepnieuws voortkomt uit "diepe angst en wantrouwen" tegen de gevestigde orde. Laatste wijziging: 4 september 2023, 16:52

Het establishment geeft mensen aanleiding tot wantrouwen, aldus de burgemeester. Cijfers worden volgens Halsema niet gebruikt om mensen te helpen, maar om ingezet beleid te rechtvaardigen.

“Zielloze technocratie heeft een monster gebaard en dat heet ‘alternative facts’. En dat mag het bestuurlijke establishment, en voor de duidelijkheid: daartoe reken ik ook mezelf, zich aantrekken.”

‘Verregaande vrijheidsinperking’
De burgemeester hekelde onder meer de avondklok die werd ingesteld in de beginfase van de coronapandemie. Ze noemde de regel “buitengewoon discutabel, aangezien er geen enkele informatie beschikbaar was over het effect van een avondklok op het gedrag van mensen”.

Mensen die gegronde bezwaren tegen de “verregaande vrijheidsinperking” hadden, werden vervolgens “gediskwalificeerd als ontkenners van de ernst van het probleem. Het is niet gek dat dit tot groot wantrouwen leidt.”

Het antwoord op nepnieuws is meer openbare debatten met meningen die “ongemak” veroorzaken, stelde Halsema.

“Grote, echte problemen verdienen nuance, nieuwsgierigheid, twijfel. Zij verdienen een openbare zoektocht naar waarheid, naar begrip, naar consensus door het ongemak van tegengestelde en afwijkende stellingnamen toe te laten en elkaar daarover kritisch te bevragen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.