— vrijdag 12 januari 2018, 13:44 | 0 reacties, praat mee

Facebook verandert nieuwsfeed, gevolgen voor uitgevers

© J. Sullivan / AFP

Facebook gaat in het nieuwsoverzicht veel meer de nadruk leggen op berichten die afkomstig zijn van vrienden en familie. Het platform experimenteerde in oktober al met het nieuwsoverzicht.

Er was toen een versie waarbij er twee nieuwsoverzichten waren: een met nieuws van vrienden en familie en een met nieuws van media. Dat had grote gevolgen voor uitgevers: de bezoekersaantallen daalden sterk. Een definitieve scheiding blijft nu dus uit, maar de gevolgen kunnen groot zijn voor uitgevers. Die zijn ook nu in ieder geval weer bang voor dalende bezoekcijfers.

Dat beaamt ook Facebooks chef van het nieuwsoverzicht, Adam Mosseri, in een blogpost. “Het kan zijn dat pagina’s een daling in hun bereik zien en dat video’s minder goed worden bekeken.” In de instellingen kunnen mensen het profiel wel aanpassen waardoor ze alsnog hun favorieten kunnen volgen.

Alle uitgevers van nieuwsmedia zouden ervoor moeten zorgen dat ze minder afhankelijk worden van Facebook, stelden onderzoekers van de Britse Press Association (PA).

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.