website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook verandert nieuwsfeed, gevolgen voor uitgevers

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018, 13:44

© J. Sullivan / AFP

Nieuws Facebook gaat in het nieuwsoverzicht veel meer de nadruk leggen op berichten die afkomstig zijn van vrienden en familie. Het platform experimenteerde in oktober al met het nieuwsoverzicht.

Er was toen een versie waarbij er twee nieuwsoverzichten waren: een met nieuws van vrienden en familie en een met nieuws van media. Dat had grote gevolgen voor uitgevers: de bezoekersaantallen daalden sterk. Een definitieve scheiding blijft nu dus uit, maar de gevolgen kunnen groot zijn voor uitgevers. Die zijn ook nu in ieder geval weer bang voor dalende bezoekcijfers.

Dat beaamt ook Facebooks chef van het nieuwsoverzicht, Adam Mosseri, in een blogpost. “Het kan zijn dat pagina’s een daling in hun bereik zien en dat video’s minder goed worden bekeken.” In de instellingen kunnen mensen het profiel wel aanpassen waardoor ze alsnog hun favorieten kunnen volgen.

Alle uitgevers van nieuwsmedia zouden ervoor moeten zorgen dat ze minder afhankelijk worden van Facebook, stelden onderzoekers van de Britse Press Association (PA).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.