Facebook geeft BBC-journalisten aan bij misbruikmeldpunt

Facebook heeft journalisten van de BBC die wilden komen praten over Facebooks filtersystemen aangegeven bij de Britse politie. De BBC moest van Facebook claims bewijzen dat het sociale netwerk wat betreft wissen van foto's van kindermisbruik tekortschiet. Journalisten stuurden Facebook voorbeelden van materiaal dat nog op het sociale netwerk stond; Facebook gaf ze vervolgens aan als verspreiders van kinderporno.
Facebook is zich van geen kwaad bewust: “Toen de BBC ons zulke beelden stuurden, hebben we de in onze industrie gangbare richtlijnen gevolgd en hen aangegeven bij Ceop”, stelt het bedrijf in een reactie. Ceop staat voor Child Exploitation & Online Protection Centre - een officieel meldpunt voor kindermisbruik.
“Deze zaak is nu in handen van de autoriteiten”, aldus Facebook. David Jordan, bij de BBC verantwoordelijk voor nieuwsbeleid, noemt de aangifte bij Ceop ‘verrassend’. “We kunnen alleen aannemen dat verantwoordelijken bij Facebook geen zin hadden in een interview of discussie waarom zulke beelden op Facebook beschikbaar zijn”, aldus Jordan.
Damian Collins, voorzitter van een overheidscommissie voor media, noemt de stap van Facebook om de BBC te rapporteren ‘buitengewoon’ gezien het feit dat ze de verspreiding juist wilden helpen tegengaan. Volgens de BBC zijn de filtertechnieken van Facebook niet bijster effectief en blijft tot wel 80 procent van het materiaal beschikbaar binnen besloten groepen.
Het material in kwestie is inmiddels gewist, aldus Facebook. Meer bij BBC
Praat mee