banner festival 23

— dinsdag 7 maart 2017, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Facebook geeft BBC-journalisten aan bij misbruikmeldpunt

AFP

Facebook heeft journalisten van de BBC die wilden komen praten over Facebooks filtersystemen aangegeven bij de Britse politie. De BBC moest van Facebook claims bewijzen dat het sociale netwerk wat betreft wissen van foto's van kindermisbruik tekortschiet. Journalisten stuurden Facebook voorbeelden van materiaal dat nog op het sociale netwerk stond; Facebook gaf ze vervolgens aan als verspreiders van kinderporno. Laatste wijziging: 8 maart 2017, 11:33

Facebook is zich van geen kwaad bewust: “Toen de BBC ons zulke beelden stuurden, hebben we de in onze industrie gangbare richtlijnen gevolgd en hen aangegeven bij Ceop”, stelt het bedrijf in een reactie. Ceop staat voor Child Exploitation & Online Protection Centre - een officieel meldpunt voor kindermisbruik.

“Deze zaak is nu in handen van de autoriteiten”, aldus Facebook. David Jordan, bij de BBC verantwoordelijk voor nieuwsbeleid, noemt de aangifte bij Ceop ‘verrassend’. “We kunnen alleen aannemen dat verantwoordelijken bij Facebook geen zin hadden in een interview of discussie waarom zulke beelden op Facebook beschikbaar zijn”, aldus Jordan.

Damian Collins, voorzitter van een overheidscommissie voor media, noemt de stap van Facebook om de BBC te rapporteren ‘buitengewoon’ gezien het feit dat ze de verspreiding juist wilden helpen tegengaan. Volgens de BBC zijn de filtertechnieken van Facebook niet bijster effectief en blijft tot wel 80 procent van het materiaal beschikbaar binnen besloten groepen.

Het material in kwestie is inmiddels gewist, aldus Facebook. Meer bij BBC

Bekijk meer van

Facebook BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.