— woensdag 12 juni 2019, 10:13 | 0 reacties, praat mee

Strenger YouTube-beleid rond haatzaaien raakt ook historische archieven

Still uit de NSB-film uit 1941. De Jeugdstorm verzamelt zich op het Waagplein in Alkmaar.

Videoplatform YouTube beloofde recent meer te doen tegen haatvideo's, maar doet dat zo onnauwkeurig dat journalisten er door in de knel komen. Ook legitieme historische archieven worden door het nieuwe beleid geraakt. Laatste wijziging: 12 juni 2019, 10:16

Het Regionaal Archief Alkmaar, dat onder meer materiaal uit de Tweede Wereldoorlog online zet, zag het hele archief onlangs offline gaan vanwege haatzaaien. Na protest kwam het kanaal een dag later weer online.

Een nieuwe video met beeldmateriaal uit 1941, van de NSB Jeugdstorm op het Waagplein in Alkmaar, werd verwijderd vanwege ‘haatzaaien’. Een geautomatiseerde beroepsprocedure leverde niets op, aldus Marc Alphenaar van Regionaal Archief Alkmaar tegenover NH Nieuws.

“We willen graag persoonlijk in gesprek over dit probleem, want het is waarschijnlijk groter dan alleen ons archief. Nu wordt er een video geweerd omdat er een hakenkruis in te zien is, maar ik weet niet waar dit gaat ophouden. Hier moet naar worden gekeken, want dit voelt als censuur”, aldus Alphenaar.

De bewuste video is nu op platform Vimeo te zien.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.