— maandag 11 april 2016, 11:27 | 0 reacties, praat mee

Facebook Instant Articles: drie bedrijven over meedoen of niet

AFP

Met ingang van dinsdag 12 april opent Facebook de Instant Articles-functionaliteit voor alle uitgeverijen, niet enkel de reuzen waarmee het bedrijf eerst in zee ging. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek peilde de animo voor Instant Articles bij drie mediapartijen.

Mindshakes, Nu.nl en RTV Noord gaven hun visie op Instant Articles, dat wordt gepromoot als een manier om lezers nóg sneller te bedienen maar betekent dat content bij Facebook wordt gestald, in plaats van in eigen beheer. Als de uitgever zelf advertenties verkoopt zijn 100 procent van de inkomsten voor haar; wanneer sales door Facebook wordt geregeld, houdt het platform 30 procent van de opbrengsten.

Mindshakes erkent het belang van Facebook als drijvende kracht achter verkeer, maar hoofdredacteur Ward Wijndelts is ook huiverig voor de macht die Facebook wordt verleend. “Facebook heeft de neiging het open web op te slokken. Ze willen dat mensen Facebook en internet als één geheel zien”, aldus Wijndelts.

Nu.nl heeft de kat uit de boom gekeken, stelt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman, maar besloot niet aan Instant Articles mee te doen. Deels omdat Nu.nl niet per se op extra verkeer zit te wachten en Hoekman wil niet afhankelijk zijn van Facebook “en zijn grillige algoritmen”.

Coördinator media-innovatie RTV Noord Rens van Stralen wil ontwikkelingen als Instant Articles niet negeren. “Als je principieel weigert om aan dit soort ontwikkelingen mee te doen, raak je achterop. Het gaat nu eenmaal de kant van distributed content op. Wij willen zijn waar onze doelgroep is, en die zit volop op Facebook”, aldus Van Stralen. Meer bij Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.