website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook en Twitter voor Amerikaanse wetgevers om beïnvloeding

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 5 september 2018, 09:03

Het Amerikaanse Congres | Michael Reynolds / EPA

Het Amerikaanse Congres | Michael Reynolds / EPA

Nieuws Vertegenwoordigers van sociale platforms Facebook en Twitter zullen op woensdag getuigen voor een speciale senaatscommissie. Topvrouw Sheryl Sandberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter) moeten wetgevers overtuigen dat hun inspanningen om politieke beïnvloeding te bestrijden voldoende (en voldoende effectief) zijn.

De New York Times beschikt over de verklaringen zoals ze zullen worden uitgesproken. Centraal daarin zijn een schuldbewuste toon. Sandberg zal verklaren dat Facebook de beïnvloeding te traag in het vizier had en bovendien te traag handelde. Volgens Sandberg wordt Facebook steeds beter in het ontdekken en bestrijden van professionele of militaire troll farms, die handelen uit financieel of geopolitiek gewin.

“Als we ze zien, blokkeren we ze. Als er inhoud wordt geplaatst dat in strijd is met onze regels, gaat het eraf. Als aanvallers nieuwe technieken ontwikkelen, verbeteren we onze verdediging”, aldus Sandberg.

Dorsey van Twitter zal een soortgelijk verhaal vertellen. Zijn netwerk, populair bij de Amerikaanse president, krijgt veel kritiek over de ruimte die het biedt voor ultra-rechtse boodschappen, misogynie, dreiging met geweld en ongebreidelde verspreiding van nepnieuws of manipulatieve inhoud.

Tegelijk is er vanuit rechtse kringen de beschuldiging dat Twitter - met verkiezingen op de horizon - hun geluiden onderdrukt en voorrang geeft aan linkse media. Meer bij New York Times

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.