banner anp

— woensdag 5 september 2018, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Facebook en Twitter voor Amerikaanse wetgevers om beïnvloeding

Het Amerikaanse Congres | Michael Reynolds / EPA

Vertegenwoordigers van sociale platforms Facebook en Twitter zullen op woensdag getuigen voor een speciale senaatscommissie. Topvrouw Sheryl Sandberg (Facebook) en Jack Dorsey (Twitter) moeten wetgevers overtuigen dat hun inspanningen om politieke beïnvloeding te bestrijden voldoende (en voldoende effectief) zijn.

De New York Times beschikt over de verklaringen zoals ze zullen worden uitgesproken. Centraal daarin zijn een schuldbewuste toon. Sandberg zal verklaren dat Facebook de beïnvloeding te traag in het vizier had en bovendien te traag handelde. Volgens Sandberg wordt Facebook steeds beter in het ontdekken en bestrijden van professionele of militaire troll farms, die handelen uit financieel of geopolitiek gewin.

“Als we ze zien, blokkeren we ze. Als er inhoud wordt geplaatst dat in strijd is met onze regels, gaat het eraf. Als aanvallers nieuwe technieken ontwikkelen, verbeteren we onze verdediging”, aldus Sandberg.

Dorsey van Twitter zal een soortgelijk verhaal vertellen. Zijn netwerk, populair bij de Amerikaanse president, krijgt veel kritiek over de ruimte die het biedt voor ultra-rechtse boodschappen, misogynie, dreiging met geweld en ongebreidelde verspreiding van nepnieuws of manipulatieve inhoud.

Tegelijk is er vanuit rechtse kringen de beschuldiging dat Twitter - met verkiezingen op de horizon - hun geluiden onderdrukt en voorrang geeft aan linkse media. Meer bij New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.