— maandag 22 mei 2017, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Censuurregels Facebook uitgelekt

© J. Sullivan / AFP

Voor het eerst is bekend geworden welke criteria en regels Facebook hanteert omtrent censuur en modereren van commentaar. De Britse krant The Guardian heeft de hand weten te leggen op meer dan 100 interne documenten en memo's van het sociale netwerk. Laatste wijziging: 22 mei 2017, 11:01

Het bedrijf ligt al enige tijd onder vuur vanwege het live uitzenden van moorden of het weghalen van foto’s die te veel naakt bevatten, ook al het om iconische nieuwsfoto’s gaat. Ook wordt soms onterecht de toegang tot een account geblokkeerd, zoals vorige week nog gebeurde bij een journalist.

Uit het gelekte materiaal, door The Guardian gedoopt tot ‘Facebook Files’, blijkt dat moderatoren gemiddeld tien seconden de tijd hebben om te beoordelen of iets voldoet aan de regels. Anonieme medewerkers klagen dat zij het werk niet aankunnen. Volgens een bron is het sociale netwerk te snel gegroeid om de stroom aan nieuwe content te kunnen modereren.

Ook zijn de regels volgens de medewerkers verwarrend en tegenstrijdig. Dierenmishandeling, pesten van kinderen en abortussen en het plaatsen van wraakporno zijn toegestaan. Maar abortussen met naakt mogen niet. En als het pesten van kinderen een sadistisch karakter heeft, dan mag het ook niet. Live-video’s met zelfverminking mogen getoond worden vanwege het maatschappelijk belang, net als foto’s van naakte mensen in en concentratiekamp.

Bekijk meer van

Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.