— dinsdag 25 augustus 2020, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Facebook blokkeert groep die kritiek levert op Thais koningshuis

Thai kopen een ingelijste foto van hun nieuwe koning Rama X - © Diego Azubel / EPA

Facebook heeft de toegang tot een Facebook-groep met een miljoen leden geblokkeerd, nadat de Thaise overheid het bedrijf had bedreigd juridische stappen te ondernemen. De Facebook-groep uitte kritiek op de Thaise koning Rama X.

Wie nu de Facebook-pagina Royalist Marketplace in Thailand wil bezoeken, ziet een melding dat “toegang tot deze groep in Thailand is beperkt in overeenstemming met een juridisch verzoek van het ministerie van Digitale Economie en Maatschappij”.

In Thailand is strenge wetgeving om de eer van het koningshuis te beschermen. Het beledigen van de koning kan leiden tot vijftien jaar gevangenisstraf. In het verleden zijn ook journalisten veroordeeld voor majesteitsschennis.

Facebook krijgt kritiek van mensenrechtenorganisaties op het besluit de groep te blokkeren. Het blokkeren van het account valt samen met de grootste pro-democratiebijeenkomsten in Thailand in jaren. Zondag gingen in de hoofdstad Bangkok meer dan tienduizend mensen de straat op. Ze eisen minder macht voor het koningshuis, een nieuwe grondwet en een einde aan intimidatie van oppositieactivisten.

Het sociale mediabedrijf heeft laten weten zich te willen verzetten tegen de blokkade, maar details zijn niet bekendgemaakt. “Verzoeken zoals deze zijn hard, gaan in tegen het internationale mensenrecht en zorgen ervoor dat mensen zich minder makkelijk willen uiten”, zo blijkt uit een verklaring. Meer bij The Guardian / NU.nl

Bekijk meer van

Thailand Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.