Smartocto userneeds

— zaterdag 28 januari 2023, 15:08 | 3 reacties, praat mee

Extinction Rebellion: ‘Weer journalisten opgepakt bij demonstratie op A12 Den Haag’

De politie grijpt in tijdens de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. - © ANP / MARCO DE SWART

De politie heeft bij de demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion (XR) op de A12 in Den Haag honderden mensen aangehouden omdat ze de Utrechtsebaan blokkeerden, meldt de politie zaterdag. Volgens XR zouden zich onder de arrestanten ook weer journalisten bevinden. Laatste wijziging: 28 januari 2023, 17:14

Om hoeveel journalisten het zou gaan is niet duidelijk. De NVJ bevestigt aan Villamedia dat er met twee aangehouden journalisten in Den Haag contact is gelegd. Een woordvoerder van de politie Den Haag zegt om 15.30 uur nog geen meldingen over gearresteerde journalisten te hebben ontvangen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Sara Berkeljon, verslaggever en interviewer van de Volkskrant, samen met fotograaf Renate Beense gearresteerd werd tijdens een eerdere actie van XR op de A12 in Den Haag.

Hoogwerkers
Ook de laatste activisten die in palen langs de weg waren geklommen, werden zaterdag aan het einde van de middag door de brandweer met hoogwerkers naar beneden gehaald. De A12 is daarmee weer helemaal leeg, maar is nog niet vrijgegeven door Rijkswaterstaat. Een woordvoerster van de wegendienst laat weten dat de weg nu gereinigd moet worden en waarschijnlijk rond 19.00 uur wordt vrijgegeven voor het verkeer.

Volgens XR zijn er meer dan vijfhonderd arrestaties verricht. De arrestanten werden met bussen afgevoerd en onder meer in gymzalen ondergebracht.

Honderden klimaatactivisten hadden zich zaterdag niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. De demonstranten voerden actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

De actievoerders werden zaterdag door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om niet te blokkeren, maar gaven daar geen gehoor aan.

Zeven klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod omdat ze anderen hadden opgeroepen om de A12 te blokkeren. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Eén van hen is klimaatactivist Lucas Winnips. Hij kwam ondanks het verbod toch naar de A12 om actie te voeren en is zaterdagmiddag door de politie opgepakt.

Bekijk meer van

Extinction Rebellion

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Taco Slagter, 28 januari 2023, 17:53

Het domme van die klimaatdrammers is dat het de afgelopen dagen in de media alleen nog maar over rechtzaken, gebiedsverboden en ander gedram ging. En niet over de redenen van het protest zelf. Dat bleef onderbelicht of kwam helemaal niet aan de orde.
Nu zitten al 500 van deze door ijdelheid gedreven ‘‘puberale’’ (ik doe lekker wat ik zelf wil, puh)  demonstranten als verdachten van een strafbaar feit stampvoetend in een gymzaal. Gefeliciteerd. Jullie zijn ‘helden’. Aan de keukentafel kun je daar trots aan je kinderen over verhalen. Kijk pappa eens!
Maar de alarmerende boodschap waar het werkelijk om moest gaan, is ook in de boeien geslagen en daarmee verstomd.
Slim toch?
Op naar de volgende volstrekt zinloze demonstratie.

A. Graaff, 30 januari 2023, 14:48

Beste collega Slagter,
niet zo cynisch. Het protest lijkt in het geheel niet verstomd - en hou XR maar in de gaten: zal ook niet verstommen. Voor de duidelijkheid: we moeten stoppen met 17,5 miljard aan milieusubsidies. De volgende demo is alweer aangekondigd: 11 maart. Overigens onbegrijpelijk dat A12 niet was afgezet en datr de demonstranten er toch met Z’n 1200-en op konden lopen… Iedereen - OM, politie, gemeente, BM - wist toch dat dat het moest worden?
https://extinctionrebellion.nl/aankondiging-zesde-a12-blokkade-van-extinction-rebellion-op-zaterdag-11-maart-om-1200-uur/

Zeker, er zijn juridische en politieke discussies - en zo gaat dat nu eenmaal. Maar de kernboodschap lift in alle gevallen mee, en XR-aangeklaagden zullen daar zeker bij elk proces daar op wijzen.
Overigens werd ook fotografe Daphne Horn - compleet met perskaart - gearresteerd en kwam later dan ik vrij.

A. Graaff, 30 januari 2023, 14:50

Ik vergat te melden dat ik ook gearresteerd werd en van 14:30 tot 16:30 vast zat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.