banner festival 23

— vrijdag 31 maart 2023, 15:11 | 0 reacties, praat mee

Excuses Yeşilgöz om fouten beveiliging De Vries, Wiersum, Reduan B.

© Robin Utrecht

Justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van de vermoorde journalist Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en van de omgebrachte broer van kroongetuige Nabil B. De minister deed dat vanwege de fouten die zijn gemaakt bij de beveiliging van de drie mannen die allen een rol hadden in het grote liquidatieproces Marengo. Hoofdverdachte in deze strafzaak is Ridouan Taghi, die ervan is beschuldigd dat hij achter de moorden zit. Laatste wijziging: 31 maart 2023, 15:22

Yeşilgöz schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze het belangrijk vindt dat ‘wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt door de overheid in de beveiligingssituaties. Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt.’ Ze vindt het ook belangrijk ‘dat er genoegdoening komt voor de nabestaanden door de daders te vervolgen en duidelijkheid te scheppen over de periode die vooraf ging aan de moorden’. Tegelijk beseft ze ‘zeer goed dat het onbeschrijflijke leed dat de nabestaanden is aangedaan door meedogenloze criminelen, niet kan worden weggenomen’.

De fouten kwamen naar boven in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat begin maart is gepresenteerd. Daarin stond onder meer dat de politie en andere betrokken diensten in de aanloop naar de moorden informatie niet goed deelden. Ook werd onvoldoende acht geslagen op zorgen van de te beveiligen personen en hun omgeving. De inhoud van het rapport ‘valt zwaar’, stelt de minister.

Het kabinet onderschrijft de analyse en conclusies van de OVV en neemt alle aanbevelingen over, meldt Yeşilgöz. Ze had al verbeteringen in gang gezet om het stelsel bewaken en beveiligen te verbeteren, maar dat is niet voldoende.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.