— woensdag 21 april 2021, 13:04 | 0 reacties, praat mee

Excuses politie en schadevergoeding na geweld tegen fotograaf Joey Bremer

Bremer is blij met de oprechte toezeggingen het kennisniveau bij agenten over journalistieke vrijheden te verbeteren | ANP

De politie Rotterdam heeft excuses aangeboden aan fotograaf Joey Bremer voor de wijze waarop hem eerder deze maand met geweld het werken onmogelijk werd gemaakt. Naast het toekennen van een schadevergoeding belooft de politietop richtlijnen rond fotograferen vanaf een openbare locatie in herinnering te brengen bij al het personeel.

Bremer was vanaf de openbare weg foto’s aan het maken van een training van de Dienst Speciale Interventies (DSI) in de Rotterdamse Haven toen hij na een discussie hardhandig werd verwijderd.

Hij kon zijn klus niet afmaken en hield lichte klachten over aan het gebruikte geweld. Dit had niet mogen gebeuren, stellen leidinggevenden bij de politie. De betrokken agenten zijn hierop aangesproken.

“Leden van het arrestatieteam lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s”, schrijft de politie in een persbericht.

Andere aanwezige fotografen konden ongehinderd foto’s blijven maken. Bremer werkte vanaf de openbare weg en weigerde daarom te stoppen met fotograferen. Daarna vond de geweldescalatie plaats.

Het betrokken basisteam en de politieleiding hebben in een persoonlijk gesprek excuses aan Bremer aangeboden. Hij heeft die aanvaard. Bremer kreeg daarnaast een schadevergoeding van enkele duizenden euro’s, maar daar was het Bremer niet om te doen, benadrukt Bremers advocaat Frank van Ardenne.

Er zijn nu oprechte toezeggingen vanuit de politieleiding dat de basiskennis bij agenten wordt verbeterd, zodat zij beter op de hoogte zijn van de rechten en plichten van journalisten. “Dat is de grootste winst”, stelt Van Ardenne.

Bekijk meer van

Politie Rotterdam Joey Bremer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.