— woensdag 15 april 2015, 13:20 | 0 reacties, praat mee

Europees openingssalvo op Google

Patrick Seeger / EPA

De Europese Unie is officieel begonnen met een mededingingsonderzoek tegen Google. De Europese Commissie verdenkt de zoekgigant ervan om zoekresultaten te beïnvloeden, zodat de eigen webwinkel Google Shopping hoog eindigt. Google ontvangt een vergoeding van retailers waar het naar doorverwijst. Verder neemt de Commissie het Android-besturingssysteem voor tabletten en smartphones onder de loep. Volgens EU-commissaris Margarethe Vestager zijn mobiele mobiele besturingssystemen, apps en diensten voor veel mensen een centraal onderdeel van hun leven geworden en is het van belang dat de markt "vrij is van concurrentiebeperkende maatregelen, gedicteerd door een bedrijf" is. De Europese Commissie concludeert dat Google sinds 2010 in de zoekresultaten de eigen webwinkel bevooroordeelt. Dat is belemmering voor innovatie, aldus de Commissie. Het bedrijf heeft nu een zogeheten 'Statement of Objections' gekregen - in essentie een opsomming van overtredingen waar de Europese Commissie het bedrijf van verdenkt.

Google noemt de stappen op hun officiële blog ‘teleurstellend’ en stelt dat er voor internetters niet eerder zoveel keuzevrijheid is geweest. Partijen als uitgever Axel Springer of commerciële dienstverleners zoals reissite Expedia of restaurantkiezer Yelp klagen steen en been, maar het verkeer naar hun sites en winstcijfers zijn rooskleuriger dan ooit. “Daar lokken ze zelfs nieuwe investeerders mee”, aldus topman Amit Singhal. “Het is om die redenen dat we het, met respect, volstrekt oneens zijn met de aantijgingen”, stelt Singhal. Een reactie op de Statement of Objections volgt op korte termijn.

Meer bij Europese Unie / Google Blog: The Search For Harm

Bekijk meer van

Google Europese Commissie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.