— donderdag 24 augustus 2023, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Tientallen nieuwssites gebruiken AI om artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding

© ANP/IMAGO/Piero Nigro

Tientallen nieuwssites gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding. De websites maakten ook niet duidelijk dat AI was ingezet bij het schrijven van de artikelen. Dat concludeert de organisatie NewsGuard, die online-nepnieuws en -desinformatie wil tegengaan. Laatste wijziging: 24 augustus 2023, 10:06

Onderzoekers van NewsGuard troffen deze maand 37 nieuwssites aan die chatbots inzetten voor artikelen van media als CNN, The New York Times en Reuters.

Daarbij leken de sites gebruik te maken van software die specifiek was ingericht om artikelen te vinden, te herschrijven en automatisch te publiceren zonder tussenkomst van een mens, schrijft de organisatie. Op enkele sites stonden ook advertenties van grote bedrijven.

‘Plagiaat is verboden’
Het afgelopen jaar ging de ontwikkeling razendsnel van AI-chatbots die zelf teksten kunnen genereren met enkele simpele aanwijzingen. Zo baarde het bedrijf OpenAI veel opzien met zijn ChatGPT en maakte Google zijn tegenhanger Bard beschikbaar voor het grote publiek. Gebruikers van beide programma’s krijgen een waarschuwing te zien dat plagiaat met behulp van AI verboden is. Maar in de richtlijnen van OpenAI is volgens NewsGuard onduidelijk wat de definitie van plagiaat is.

NewsGuard waarschuwt dat er waarschijnlijk meer websites zijn die met AI artikelen hergebruiken. De 37 gevonden sites vielen op, omdat ze in hun artikelen per ongeluk foutmeldingen van de chatbots hadden laten staan, zoals: “Als AI-taalmodel kan ik niet bepalen welke tekst herschreven moet worden zonder context of informatie.”

Een grote vraag is of door AI gegeneerde artikelen neerkomen op plagiaat of gelden als eigen werk. Daarover lopen ook rechtszaken. Zo klaagden de Amerikaanse comedian Sarah Silverman en twee schrijvers onlangs Facebook-moederbedrijf Meta en OpenAI aan. Die zouden hun boeken zonder toestemming hebben gebruikt om hun taalmodellen te trainen.

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.