word actief nvj klein

— dinsdag 13 oktober 2020, 11:53 | 0 reacties, praat mee

EDiMA: fundamentele rechten in gevaar als ‘schadelijke’ inhoud dezelfde status krijgt als verboden inhoud

EDiMA vertegenwoordigt vrijwel alle grote spelers op het internet.

Grote technologiebedrijven en online platforms, verenigd in de lobbyvereniging European Digital Media Association (EDiMA), hebben bij Europese wetgevers aangedrongen een duidelijk juridisch onderscheid te maken tussen materiaal dat al in heel Europa verboden is en materiaal dat 'mogelijk schadelijk, maar niet illegaal' is. Laatste wijziging: 14 oktober 2020, 08:34

EDiMA-leden zeggen dat het voor hen eenvoudiger is in te grijpen als overal verboden materiaal via hun diensten wordt verspreid. Er ligt in dat geval een juridische basis en de mechanismen voor het verwijderen en beroepsmogelijkheden tegen het besluit zijn duidelijk.

In de komende Digital Services Act (DSA) wordt ook gesproken over het meer grijze gebied van ‘schadelijke’ inhoud. Dat maakt handhaven een stuk ingewikkelder, stelt EDiMA. Aan wat sommige lidstaten verbieden, wordt in andere landen minder zwaar getild. Blasfemie is bijvoorbeeld niet overal strafbaar.

“Schadelijke inhoud mag online mogelijk voor serieuze problemen zorgen, maar vanwege het feit dat het niet altijd verboden is, is ingrijpen alsof het illegale inhoud betreft niet juist”, aldus EDiMA in hun document positiebepaling, dat maandag verscheen.

Een aanbieder moet de context en nuance van een bericht meewegen, als de nieuwe dienstenrichtlijn ingrijpen verplicht stelt. “Een genuanceerde aanpak is des te belangrijker, om te voorkomen dat fundamentele rechten worden geschonden. Online aanbieders zouden daarom niet moeten worden verplicht activiteiten te onderdrukken of materiaal te verwijderen of te blokkeren, als die enkel als ‘schadelijk’ worden gezien en een solide juridische basis voor dat ingrijpen ontbreekt.”

EDiMA, waar onder meer Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft in deelnemen, stelt dat de nieuwe richtlijn zich daarom in eerste instantie op duidelijk verboden inhoud moet richten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.