word studentlid

— maandag 5 juli 2021, 14:13 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie maakt miljoenen vrij voor strijd tegen nepnieuws en desinformatie

Europese Commissie maakt miljoenen vrij voor strijd tegen nepnieuws en desinformatie
AFP

De Europese Commissie investeert twee miljoen euro in een Vlaams-Nederlandse project van het European Digital Media Observatory (EDMO), een kennisplatform voor onderzoek naar desinformatie en nepnieuws. Laatste wijziging: 6 juli 2021, 09:01

Onder meer Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden profiteert van de extra middelen. EDMO bouwt meerdere multidisciplinaire hubs door én voor wetenschappers, factcheckers, mediabedrijven en andere belanghebbenden.

Met de extra middelen zegt de Europese Commissie de potentiële maatschappelijke schade van desinformatie te willen erkennen en beperken. Eerste plannen om strijd tegen nepnieuws en desinformatie op te voeren werden een jaar geleden onthuld.

Een goed functionerende democratie is gebaat bij op feiten gebaseerde evenwichtige, onpartijdige en betrouwbare berichtgeving, schrijft de Universiteit Leiden over de stap van de Commissie.

“De verschillende partners van het EDMO-project bundelen complementaire expertisedomeinen, van onderzoek tot publicatie. Aan de Vlaamse kant zetten VRT, Knack, KU Leuven en Textgain hun schouders onder het project. Aan de Nederlandse kant zijn dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat”, aldus de Universiteit Leiden.

Onder de naam EDMO BELUX wordt in onze regio een specifiek op factchecking gerichte organisatie opgestart. Zij zullen factchecking in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Luxemburgs gaan uitvoeren. In nog zeven andere Europese regio’s komen zulke hubs.

De Vrije Universiteit Brussel (Brussels School of Governance + SMIT), Université Saint-Louis Bruxelles, Mediawijs, RTL, Agence France Presse (AFP), EU DisinfoLab en Athens Technology Center nemen in de BELUX-regio deel.

Verder zullen in Nederland en Vlaanderen de organisaties Netwerk Mediawijsheid en Mediawijs de weerbaarheid van kinderen, (kwetsbare)volwassenen en mediaprofessionals vergroten via mediawijsheidstrainingen. Meer bij Universiteit Leiden / European Digital Media Observatory

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.