Europese Commissie maakt miljoenen vrij voor strijd tegen nepnieuws en desinformatie

De Europese Commissie investeert twee miljoen euro in een Vlaams-Nederlandse project van het European Digital Media Observatory (EDMO), een kennisplatform voor onderzoek naar desinformatie en nepnieuws.
Onder meer Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden profiteert van de extra middelen. EDMO bouwt meerdere multidisciplinaire hubs door én voor wetenschappers, factcheckers, mediabedrijven en andere belanghebbenden.
Met de extra middelen zegt de Europese Commissie de potentiële maatschappelijke schade van desinformatie te willen erkennen en beperken. Eerste plannen om strijd tegen nepnieuws en desinformatie op te voeren werden een jaar geleden onthuld.
Een goed functionerende democratie is gebaat bij op feiten gebaseerde evenwichtige, onpartijdige en betrouwbare berichtgeving, schrijft de Universiteit Leiden over de stap van de Commissie.
“De verschillende partners van het EDMO-project bundelen complementaire expertisedomeinen, van onderzoek tot publicatie. Aan de Vlaamse kant zetten VRT, Knack, KU Leuven en Textgain hun schouders onder het project. Aan de Nederlandse kant zijn dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat”, aldus de Universiteit Leiden.
Onder de naam EDMO BELUX wordt in onze regio een specifiek op factchecking gerichte organisatie opgestart. Zij zullen factchecking in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Luxemburgs gaan uitvoeren. In nog zeven andere Europese regio’s komen zulke hubs.
De Vrije Universiteit Brussel (Brussels School of Governance + SMIT), Université Saint-Louis Bruxelles, Mediawijs, RTL, Agence France Presse (AFP), EU DisinfoLab en Athens Technology Center nemen in de BELUX-regio deel.
Een droom komt uit: financiering om @nieuwscheckers te professionaliseren en uit te bouwen. Met ook onderzoek naar effectiveit van factchecks en ontwikkeling van tools. In een geweldig consortium met oa @anp, @bellingcat, @BeeldenGeluid en @UvA_Amsterdam https://t.co/5s8hQ8atxu
— Alexander Pleijter 🤠🚴 (@APleijter) July 5, 2021
Verder zullen in Nederland en Vlaanderen de organisaties Netwerk Mediawijsheid en Mediawijs de weerbaarheid van kinderen, (kwetsbare)volwassenen en mediaprofessionals vergroten via mediawijsheidstrainingen. Meer bij Universiteit Leiden / European Digital Media Observatory
Praat mee