basis naar compleet

— dinsdag 24 september 2019, 13:44 | 0 reacties, praat mee

Europees Hof: Google hoeft Europees vergeetrecht niet wereldwijd toe te passen

Pawel Czerwinski

Het Europese recht te worden vergeten hoeft door zoekmachines niet buiten Europa te worden toegepast. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald in een langlopende zaak tussen Google en een Franse privacywaakhond. Laatste wijziging: 24 september 2019, 13:59

De Franse privacywaakhond CNIL wou dat Google bepaalde zoekresultaten ook buiten Europa zou onderdrukken. Google weigerde, ondanks het dreigement van forse boetes. De Franse Raad van State vroeg in 2017 het Europese Hof van Justitie voor advies over de reikwijdte van het vergeetrecht.

Het besluit komt op een niet-bindend advies van een van de advocaten-generaal van het Hof, die in januari al stelde dat het vergeetrecht zou moeten eindigen aan de grenzen van de Europese Unie.

Google zorgde al via geografische blokkades dat Europeanen bepaalde zoekresultaten niet te zien krijgen. Het bedrijf was tegen verdere uitbreiding van het vergeetrecht en krijgt daarin nu bijval van het Hof.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, waardoor bepaalde resultaten niet onderdrukt hoeven worden. De lat ligt hoog: volgens het Hof is die informatie houdbaar als het “strikt noodzakelijk blijkt ter bescherming van het in artikel 11 van dat Handvest verankerde recht op vrijheid van informatie van de internetgebruikers die mogelijk geïnteresseerd zijn in toegang tot deze webpagina via een dergelijke zoekopdracht.”

Google moet wel zorgen dat binnen Europa onderdrukte zoekresultaten niet al te eenvoudig zijn te vinden in internationale indexen van de zoekmachine.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.