website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Grenzen aan het vergeetrecht

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op dinsdag 22 januari 2019, 17:00

Pawel Czerwinski

Pawel Czerwinski

Burgers kunnen sinds enkele jaren informatie die niet langer relevant of verouderd is uit zoekmachines laten verwijderen. In Europa bestaat namelijk het zogenoemde vergeetrecht. Het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak waar een Spaanse man klaagde dat oud nieuws over een gedwongen woningveiling hem via Google nog steeds achtervolgde.

Er volgden nog zaken over mensen die waren veroordeeld (maar hun tijd hadden uitgezeten) of waren ontslagen en moeite hadden nieuw werk te vinden zolang hun vertrek-met-slaande-deuren nog op 1 stond bij de zoekresultaten.

Vorig jaar won een Nederlandse arts een zaak tegen Google, die stukken over een tuchtzaak hoger plaatste dan de uitspraak van een commissie die zijn naam zuiverde.

De uitspraak zelfs was ook onderwerp van discussie en werd deze week verlaat gepubliceerd. Hij lijkt echter zelf alweer van internet te zijn gehaald: uitspraak ECLI:NL:RBAMS:2018:8606 toont nu enkel de melding Deze publicatie is ingetrokken door de betreffende instantie.

Maar goed, bij welke grens houdt deze Europese uitvinding van vergeetrecht op? Een van de advocaat-generaals van het Europese Hof van Justitie stelt in een (overigens niet-bindend) advies dat het wat hem betreft eindigt bij de grens van de Europese Unie zelf.

Google hoeft de zoekresultaten niet te filteren als er buiten de Europese Unie wordt gezocht, aldus het advies. Onder meer de Franse privacy toezichthouder eiste dat Google vergeetrechtverzoeken wereldwijd zou toepassen. De zoekmachine is daar fel op tegen. Later dit jaar doet het Hof een definitieve uitspraak waar het Europese vergeetrecht nu precies eindigt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.