— vrijdag 4 juli 2014, 09:09

Google NL: 4200 verwijderverzoeken

Google Nederland heeft inmiddels ruim 4200 verzoeken gekregen om verwijzingen naar artikelen te verwijderen, meldt de NOS. De verzoeken zijn mogelijk na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarin het 'recht om te worden vergeten' werd bekrachtigd. De uitspraak is omstreden, omdat het gaat om verwijzingen naar artikelen die feitelijk juist zijn. Gisteren werd al duidelijk dat Google Engeland links naar Guardian-stukken had verwijderd. De BBC zoekt in het licht van de uitspraak naar een methodiek om met verwijderverzoeken om te gaan. Een woordvoerder van Google liet de NOS weten dat er alvast naar één stuk van de NOS niet langer wordt verwezen. Het betreft een artikel waarin mensen vertellen wat Europa voor hen betekent. De NOS weet niet of een van de geïnterviewden het verwijderverzoek heeft ingediend, want Google zegt niets over de beweegredenen achter de verwijdering of de naam van de indiener.

Getroffen media, waaronder The Guardian, vermoeden dat Google het effect van de Europese uitspraak wil aantonen met de praktische gevolgen ervan: correcte artikelen worden in de landen waar het verzoek is ingediend onvindbaar en de uitspraak biedt controversiële figuren een mogelijkheid de geschiedenis schoon te poetsen. De verwijzingen naar de Guardian-stukken zijn inmiddels weer door Google hersteld.

In Engeland en Europa verdwenen verwijzingen naar artikelen rond een omstreden oud-scheidrechter en verdween een kritisch stuk uit 2007 over voorzitter Stan O’Neal van investeringsbank Merrill Lynch uit de zoekresultaten. Als een zoekterm gewiste verwijzingen bevat, informeert Google de gebruiker daar wel over. De zoekgigant laat zich verder niet uit over de inhoud van de verdwenen links. Op de Britse radio heeft Peter Barron, hoofd communicatie van Google Europa, laten weten dat er wereldwijd inmiddels een kwart miljoen verwijderverzoeken zijn ingediend.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.