banner festival 23

— vrijdag 10 februari 2023, 17:04 | 0 reacties, praat mee

Eis in hoger beroep: 5 jaar cel en tbs voor aanslag op journalist Willem Groeneveld

Willem Groeneveld - © Reyer Boxem

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen Tjeerd P. (32) voor een poging tot moord op een journalist Willem Groeneveld van de Groninger stadsblog Sikkom. De man zou samen met een vriend een molotovcocktail in de woning van het slachtoffer hebben geworpen. Laatste wijziging: 10 februari 2023, 17:07

P. en Jaimy John W. (34) gooiden in de ochtend van 19 augustus 2021 rond 03.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij journalist Willem Groeneveld. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. De actie is vastgelegd door beveiligingscamera’s bij de bovenwoning van Groeneveld. De mannen hadden drie bierflesjes bij zich, twee werden voor de deur achtergelaten.

Een poging tot moord en brandstichting, aldus het OM vrijdag in het gerechtshof in Leeuwarden. De strafeis is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Groningen in 2022. Beide mannen gingen in hoger beroep, W. trok dit later in. P. vindt de opgelegde straf te hoog. Hij en W. zeiden in de rechtbank spijt te hebben.

De twee mannen behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers. In een dronken bui besloten de mannen om Groeneveld aan het schrikken te maken, aldus P.

Hij ontkent dat ze Groeneveld wilden doden en dat ze molotovcocktails bij zich hadden. De vloeistof in de bierflesjes was volgens P. niet zo brandbaar. ‘Ik heb het flesje voorzichtig naar binnen gegooid. Ik wilde niet dat hij kapot zou gaan en er brand zou uitbreken’, zei hij.

‘Dan ga je toch niet iets brandends naar binnen gooien?, vroeg de voorzittende rechter van het hof zich hardop af, om daarna te benadrukken dat Groeneveld in een oude woning met veel hout woont.

Bekijk meer van

Willem Groeneveld Sikkom Aanslag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.