— woensdag 27 augustus 2014, 13:19

Lira wint bodemprocedure kabelaars

Kabelaars UPC Nederland, Ziggo en Zeelandnet, bijgestaan door de Vereniging Rechtenoverleg voor Distributie van Audiovisuele Producties (RODAP), hebben een bodemprocedure tegen collectieve beheersorganisatie Stichting Lira verloren. Centraal in het conflict stond de zogeheten 'kabelovereenkomst' - op basis waarvan een vergoeding nodig is voor de verspreiding en openbaarmaking van producties. Lira int vergoedingen voor scenarioschrijvers, vertalers en journalisten, die de rechten van producties via een zogeheten 'aansluitingscontract' aan de stichting overdoen. De oudere kabelovereenkomst behandelt niet expliciet relatief nieuwe ontwikkelingen als themakanalen, uitzending gemist-diensten of interactieve on-demand televisie. Lira wilde voor producties die door aangesloten leden zijn gemaakt ook een vergoeding. Via UPC werden bijvoorbeeld al sinds 2012 producties verspreid waarvan Lira de rechten beheert. Laatste wijziging: 28 augustus 2014, 15:45

De rechter bepaalde dat doorgifte (lineair of via uitzendinggemist-diensten) moet stoppen en legde UPC, Ziggo en Zeelandnet elk een dwangsom van 50.000 euro per dag op (tot een maximum van 1 miljoen euro) zolang die producties via zulke diensten beschikbaar blijven, zonder dat de rechtenkwestie met Lira is geregeld. UPC moet verder met terugwerkende kracht de sinds 2012 gederfde licentiekosten afdragen. Een protest van UPC dat het richting klanten en omroepen mogelijk wanpresteert als het ‘t vonnis uitvoert, werd door de rechtbank verworpen. De aangeklaagde partijen, inclusief RODAP, moeten voorts elk proceskosten van ruim 32 duizend euro aan Lira betalen.

Lira stelt dat de zaak niet is gevoerd om “schermen op zwart” te zetten, maar om correcte licentiecontracten af te dwingen. Er is daarom door de rechtbank een periode van negentig dagen ingesteld na tekening van het vonnis. De partijen kunnen die tijd gebruiken om tot overeenstemming te komen. Indien dat niet lukt, worden de hierboven genoemde dwangsommen van kracht.

Eerder dit jaar diende er ook een conflict tussen kabelploitanten en Naburige Rechten Organisatie voor Musici en Auteurs (NORMA), de organisatie die opkomt voor belangen van professionele uitvoerende kunstenaars. NORMA verloor toen een zaak over zogeheten herhalingsvergoedingen.

Bekijk meer van

Ziggo Zeelandnet UPC RODAP Lira

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.